avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare indemnizatie crestere copil

buna ziua, as dori sa imi spuneti daca beneficiez de indemnizatie crestere copil in urmatoarea situatie:
am nascut pe data de 23 august 2013, dar eu in anul 2012, in luna august am lucrat doar 4 zile, iar in luna septembrie 2012 nu am avut nici un fel de venit. am obtinut o adeverinta de la medic cum ca am nascut mai devreme de termen, trebuia sa nasc prin 11 septembrie2013, cu aceasta adeverinta credeti ca beneficiez de indemnizatie? sau beneficiez si fara adeverinta? multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:38, 18 Septembrie 2013
1. Daca ati nascut in august 2013 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC ar fi septembrie 2012 - august 2013.

2. Deoarece dvs. trebuia sa nasteti normal in septembrie atunci perioada luata in calcul va fi de numai 11 luni adica octombrie 2012 - august 2013.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
multumesc pt. raspuns, dar in concluzie, beneficiez sau nu de indemnizatie?
1. In raspunsul meu anterior am spus:
2. Deoarece dvs. trebuia sa nasteti normal in septembrie atunci perioada luata in calcul va fi de numai 11 luni adica octombrie 2012 - august 2013.


2. Din postarea dvs. am inteles ca incepand din octombrie aveti venituri salariale asa ca veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. La dosarul cu acte pe care le depuneti la Primarie sa atasati si o adeverinta de la medicul specialist ginecolog care sa certifice data prezumata a nasterii si ca aceasta a avut loc inainte de termen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil cornel selaru cornel selaru Am fost angajata pe data de 14 iulie 2012,pe data de 11 martie 2013 am luat concediu prenatal ,iar pe data de 1 iunie am nascut! BENEFICIEZ DE INDENMIZATIE? (vezi toată discuția)
Indemnizatie pt cresterea copilului victoriapopescu victoriapopescu Buna ziua. Daca sunt angajata de pe 17 septembrie 2012 si nasc in 30 august 2013,beneficiez de indemnizatie? Contabila firmei mi-a zis ca nu,din cauza celor 2 ... (vezi toată discuția)
Ccc corina29 corina29 BUNA ZIUA, As dori sa ma lamuriti si pe mine daca pot beneficia de CCC in varsta de pana la 2 ani daca m-am angajat pe19oct.2012 si urmeaza sa nasc la ... (vezi toată discuția)