Buna ziua !
La parterul scarii blocului unde locuiesc functioneaza un cabinet medical individual(medic de familie), fapt pentru care usa scarii blocului este mereu deschisa, chiar daca detinem interfon, pacientii stationeaza in scara blocului , unde in afara ca stranuta, tusesc si scuipa , fumeaza si mai nou beau si cafea la pahare de la un tonomat din apropiere.
Care sunt pasii ce trebuiesc urmati pentru ca acest cabinet medical sa fie obligat sa isi faca usa de acces separata?
unde trebuie sa ne adresam si in ce baza legala ?
Nu ati precizat daca spatiul unde functioneaza cabinetul medical este apartament caruia i s-a schimbat destinaia
Daca este vorba despre apartament care face parte din asociatia de proprietari,problema poate fi usor solutionata prin implicarea presedintelui de asociatie,care prin comitetul executiv poate dispune masuri concrete privitor la modalitatea de utilizare parti comune din imobil,masuri care sa fie afisate la nivelul spatiului unde pacientii inteleg sa produca neajunsurile mentionate
Buna dimineata!
Da este vorba de un apartament situat in scara blocului la parter, iar presedintele asociatiei de proprietari , impreuna cu familia, precum si membri consiliului , sunt pacientii acestui medic de familie, si le este teama sa se implice
Arfi fost si curios ca stafful asociatiei sa nu se-nfrupte din oportunitatile respectivului medic. E de neconceput ca in Romania cineva sa nu-si traga un "ce" profit din asta, numai ca aici intervine, iata, conflictul de interese.
Pai cum sa se duca pacientul-presedinte de asociatie si sa-i spuna medicului sa-si ia pacientii din hol si sa si-i tina in sala de asteptare, pe care e de presupus ca si-a amenajat-o ca atare, ca altfel nu i se dadea aviz de functionare?!
Mica coruptie ne macina zilele si ficatii.
Daca presedintele nu face nimic si nici nu-i de asteptat sa faca, atunci compuneti dv. un text prin care sa aratati in ce mod sunt afectati locatarii acelei scari de stationarea pacientilor, unii dintre ei bolnavi si aducatori de microbi si virusi intr-un spatiu care nu apartine cabinetului, sub text faceti un tabel cu nr.ap., numele proprietarului si semnatura acestuia si mergeti la vecinii dv. sa semneze.
Acest document il faceti in mai multe exemplare si le duceti conducerii asociatiei, medicului respectiv.... iar daca in timpul cel mai scurt nu-si aduna pacientii in cabinet (treaba lui cum o face si cu ce mijloace) spuneti ca va veti adresa Directiei sanitare, Colegiului medicilor, Ministerului sanatatii, Sanepidului, primariei etc., adica tuturor celor care au autoritate asupra subiectului in cauza.
Usa pe dinafara nu puteti sa-i impuneti sa-si faca deoarece asta inseamna modificari de contructie si afectarea structurii de rezistenta, asa cum gresit s-au facut in extrem de multe cazuri in care s-au deschis diverse spatii la parterul blocurilor.
Eu personal am trecut prin aceasta situatie, locuind la un moment dat chiar langa un asemenea cabinet. In timpul iernii, cand veneau toti bolnavii din lume la acest cabinet, imi faceam cu coatele loc printr-un tunel de mirobi si virusi, printr-o perdea de fum de tigara, ca sa intru in apartament. Nici pres la usa nu puteam tine de raul pacientilor. Tot noroiul din strada, adus pe talpile lor, mi-l caram in casa. Eram intr-o permanenta stare de alerta, nu mai vorbesc de galagia pe care trebuia s-o suport.
Am scapat de acest calvar mutandu-ma de-acolo. N-am stiut la vremea respectiva incotro s-o iau ca sa rezolv problema. Si in cazul meu, conducerea si administratorul erau pacientii-clienti ai acelor doctori (ca erau mai multi) si trebuia sa ies ca o muma-padurii cu maturoiul in mana sa gonesc intrusii de la usa mea.
Foarte stufoasa procedura si care, in final, nu va rezolva nimic, cabinetul a uns deja toate usile, ca altfel nu rezista pana acum. Faceti o scrisoare catre presedintele asociatie de proprietari, si cabinet, in care spuneti ce interese legitime v-au fost afectate, ce doriti si ca, daca nu va dau satisfactie, va veti adresa justitiei. La ea s-ar putea sa nu vi sa raspunda, sau sa vi se raspund in doi peri, dupa care: justitia! Este singura cale, lunga uneori, cu cheltuieli, daca nu stiti sa va reprezentati singur, dar in final cheltuielile banesti le veti recupera; cele nervoase insa niciodata. In Romania, v-o spun din experienta, numai justitia sperie societatile comerciale, fiindca este vorba de bani - chiar si un cabinet medical are in spate o forma de organizare de acest gen -. Odata in instanta, aceasta va cere dosarul cu toata tarasenia si puteti vedea cate nereguli s-au facut la deschiderea cabinetului, puteti cere inchiderea imediata a cabinetului pe motiv de pericol public, etc. Cred ca inainte de prima infatisare, cabinetul va va da satisfactie, ar fi prea riscant sa nu o faca si va va implora sa va retrageti cererea. Acceptarea plangerii in justitie nu este conditionata de sesizarea organelor administraive implicate, nu este obligatia dvs. sa le cereti sa-si faca datoria, ei au si obligatii de supraveghere permanenta.
Dar, atentie, sa nu fiti surprins cand toti ceilalti locatari, la fel de deranjati de cabinet, sa se transforme in "buni samariteani" si dvs. sa fiti cel ostracizat.
Buna seara !
Se pare ca ati avut dreptate...DSP spune intr-un proces verbal comunicat in copie ca nu exista nici un fel de nereguli privitoare la acest cabinet medical....asociatia de proprietari si primaria ..deocamdata tac ....
Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti daca undeva in legislatie sau jurisprudenta (ori unde altundeva) se face referire la faptul ca aceste cabinete medicale sunt obligate sa aibe accesul separat fata de noi restul locatarilor....si care este forul care sa ne ajute in afara judecatoriei ...cum putem proba acest pericol public de imbolnavire.....ce decizii exista in acest sens...etc........orice cce ne-ar putea ajuta in acest sens ....SUNTEM EXASPERATI ......Va multumim anticipat !!!!!