Avem urmatoarea situatie:un somer care beneficiaza de indemnizatie de somer, este solicitat sa desfasoare o activitate fara program fix, una doua ore de doua trei ori pe saptamana, intr-un PFA cabinet de masaj si kinetoterapie.Care este forma legala prin care somerul poate presta acest serviciu fara a afecta indemnizatia de somaj si ce impozit sau contributii trebuie sa plateasca din venitul incasat?
1. Pentru a nu-i fi afectata plata indemnizatiei de somaj , acea persoana va trebui sa-si infiinteze fie un PFA, fie o Intreprindere individuala sau o Intreprindere Familiala.
2. Legea 76/2002 prevede :
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii; b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
3. Normele metodologice la Legea 76/2002 dispun:
Art. 15...
(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.
4. Indicatorul social de referinta, in vigoare are o valoare de 500 lei.
5. Din textele de lege mentionate mai sus reiese ca in perioada in care beneficiati de indemnizatie de somaj puteti obtine venituri din activitatea de PFA / II/ IF , dar aceste venituri nu trebuie sa fie mai mari de 500 lei lunar.
Drepturi pt.somaj
oprita
Buna ziua:
Daca pina in data de 01.08.2012 o persoana a lucrat cu contract de munca, fiind indeplinite conditiile de a primii somaj, deoarece de la aceasta ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj i.i.
Lumena
buna ziua,
Am o intreprinde individuala si veniturile mele sunt la limita, as dori sa stiu daca pot beneficia de ajutor de somaj deoarece am inteles ca PFA ... (vezi toată discuția)