avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ce document atesta veniturile suplimentare inainte de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ce document atesta veniturile suplimentare inainte de anul 2001, necesare pentru calculul pensiei?

Calculul valorii pensiei se face pe baza contributiilor individuale la CAS. Contributiile de dupa 1.04.2001 sunt centralizate informatic. Contributiile dinainte de 01.04.2001 se calculeaza pe baza salariului de incadrare si a sporurilor permanente din cartea de munca. Exista insa cazuri, in care ma incadrez si eu, in care o persoana a mai fost angajata la un al doilea loc de munca, 4 ore pe zi, timp de cativa ani.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Prin ce documente trebuie sa dovedesc ca am lucrat la un al doilea loc de munca, in perioada 1996-2000 ? Presupun ca veniturile de la acest al doilea loc de munca se iau si ele in considerare la calculul pensiei, nu-i asa?

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:57, 7 Decembrie 2013
De la acel angajator luati adeverinta de vechime in munca cu veniturile aferente pentru care s-a platit contributia pentru pensie.
Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru raspuns!
Deoarece angajatorii la care am lucrat cu contract de prestari de servicii (eu fiind informatician si avand un loc de munca la care eram incadrat cu carte de munca) nu mai exista, nu stiu exact ce fel de contract am avut la ei, adica daca se platea contributia la pensii.
Dar cineva mi-a spus ca abia din martie 2003 contractele de prestari au devenit platitoare de contributii la pensii, si ca urmare pentru perioada1996-2002 in care am lucrat la al doilea servici nu voi beneficia de marirea punctajului de pensie.
Intrebarea mea este: a fost intradevar o lege care face ca abia din martie 2003 sa mi se ia in considerare la calculul pensiei veniturile obtinute la cel de-al doilea servici?
Intr-adevar in acea perioada, in cazul conventiilor civile de prestari servicii, nu se retinea si plati contributia pentru pensie deci veniturile respective nu sunt avute in vedere la calculul punctului de pensie.
Din ce imi amintesc ( e mult de atunci :D ) in 2003 a trebuit sa fie inlocuite contractele de prestari servicii ( pentru care angajatorul platea doar procentul la sanatate si impozitul) cu contracte individuale de munca (C.I.M. ), la care se plateau toate contributiile angajatului (CAS, sanatate, somaj) plus cele aferente angajatorului (care erau si mai multe).
Asa ca nu este important ca ati avut si un al doilea loc de munca, ci despre ce fel de contract de munca era vorba la al doilea servici. Pentru ca nu veniturile obtinute se iau in calcul ci contributiile platite la bugetul asigurarilor sociale.
StefBoji a scris:
...Pentru ca nu veniturile obtinute se iau in calcul ci contributiile platite la bugetul asigurarilor sociale.

1. Punctul de pensie ce calculeaza avand in vedere venitul la care se plateste contributia pentru somaj.

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr.6.
...

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
...

Ultima modificare: Vineri, 6 Decembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

In legea nouă a pensiilor la recalculare se iau in seamă adeverinte ... geavela geavela In Legea nouă a pensiilor la recalculare se iau in seamă adeverinte privind sumele incasate a )pentru o Invenție aplicată in perioada 1995 2002 şi b) ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii kaaf kaaf daca intr-adevar nu pot incheia un contract de prestari servicii, din cauza celor mentionate, ce alternative exista ? (vezi toată discuția)
Calcul pensie in 2018 cucugeorgeta cucugeorgeta care este formula de calcul pentru pensie (vezi toată discuția)