avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... In Legea nouă a pensiilor la recalculare se iau in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

In Legea nouă a pensiilor la recalculare se iau in seamă adeverinte ...

In Legea nouă a pensiilor la recalculare se iau in seamă adeverinte privind sumele incasate a )pentru o Invenție aplicată in perioada 1995 2002 şi b) pentru activitate prestata cu contracte conventie de colaborare in perioada 1995 -2005.Intreb deoarece nu ştiu dacă in acele perioade se plăteau sau nu contribuții la pensii . Zi bună
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:08, 16 Decembrie 2023
Potrivit legislatiei in vigoare la acea data, persoanele care prestează munca în baza unei convenţii civile de prestări de servicii puteau încheia contracte de asigurări sociale. (prevedere in vigoare pana in martie 2003).

Dupa aceasta data, persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute, şi care realizează venituri din activităţi profesionale erau asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii.
Vă multumesc .Nu am incheiat personal contract de asigurari sociale.,fiind deja pensionar si crezând că pensia rămâne bătută în cuie !.Ințeleg că de aceea pentru recalcularea pensiei mele este necesar să obtin documente pentru munca prestată numai după martie 2003. Acesta poate fi obținut de la Casa de pensii(?) in baza CNPlui meu sau numai de la angajator ?

Cornel Vasile a scris:

Potrivit legislatiei in vigoare la acea data, persoanele care prestează munca în baza unei convenţii civile de prestări de servicii puteau încheia contracte de asigurări sociale. (prevedere in vigoare pana in martie 2003).

Dupa aceasta data, persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin 3 salarii medii brute, şi care realizează venituri din activităţi profesionale erau asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii.

Poate ar fi de interes sa cereti Casei de Pensii de care apartineti un buletin de calcul a pensiei dvs. , pentru ca banuiala mea este ca , daca s-au platit contributii , acele sume deja au fost luate in calcul cand v-a fost stabilit punctajul . Dupa 01.04.2001 , de la intrarea in vigoare a Legii 19/2000 - cea care a instituit o contributie si in sarcina angajatului , nu doar a angajatorului - orice suma pentru care s-a platit CAS este luata in considerare la calculul pensiei , iar casele de pensii au aceasta evidenta . Daca este asa , binenteles , nu mai aveti nevoie de nici o adeverinta .
Vă multumesc mult pentru răspuns.Dar am iesit la pensie în .2000 doar pe baza cärții de muncă ,nu in 2001 In 2005 a fost făcută recalcularea tuturor pensiilor ,ceeace ar insemna că pensia recalculată in 2005 contine deja toate contribuțiile plătite din 2001 până în anul 2005 . Iar la noua recalculare din 2024 vor fi introduse automat numai conribuțiile de după 2005.
Rezultă din răspunsul Dv. că adeverințe imi trebuiesc numai cu veniturile contributive obtinute inainte de 1.04.2001 in afară de cele trecute in cartea de muncă .Am ințeles corect ?
CHKa a scris:

Poate ar fi de interes sa cereti Casei de Pensii de care apartineti un buletin de calcul a pensiei dvs. , pentru ca banuiala mea este ca , daca s-au platit contributii , acele sume deja au fost luate in calcul cand v-a fost stabilit punctajul . Dupa 01.04.2001 , de la intrarea in vigoare a Legii 19/2000 - cea care a instituit o contributie si in sarcina angajatului , nu doar a angajatorului - orice suma pentru care s-a platit CAS este luata in considerare la calculul pensiei , iar casele de pensii au aceasta evidenta . Daca este asa , binenteles , nu mai aveti nevoie de nici o adeverinta .

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da , eu asa as intelege ... Un buletin de calcul al pensiei , solicitat acum , va da posibilitatea sa comparati veniturile lunare cu cele trecute in cartea de munca . Asa va puteti lamuri ce s-a luat si ce nu in calcul la stabilirea pensiei dvs. Si pentru ce venituri ati avea nevoie de adeverinte , daca este cazul ... La Casa de Pensii din municipiul meu , daca pensionarul il solicita personal la ghiseu , acesta se elibereaza pe loc .

Alte discuții în legătură

Bună ziua.va rog daca ma puteti ajuta ,din septembrie 2024 după ... Rotaru Violeta Rotaru Violeta Bună ziua.Va rog daca ma puteti ajuta ,din septembrie 2024 după noua lege la recalculare mai primesc 3,625 puncte ,având stagiu realizat 31ani 8luni și 19 ... (vezi toată discuția)
Buletin calcul pensie dariad dariad Am primit buletinul de calcul al pensiei si am niste nelamuriri. Din acesta nu rezulta clar daca mi-au fost incluse in calcul toate sporurile si sumele ... (vezi toată discuția)
Ce document atesta veniturile suplimentare inainte de anul 2001, necesare pentru calculul pensiei? gmarba gmarba Calculul valorii pensiei se face pe baza contributiilor individuale la CAS. Contributiile de dupa 1.04.2001 sunt centralizate informatic. Contributiile ... (vezi toată discuția)