dariad a scris:
Suma contributiva: 22074 (exact cea inscrisa si in cartea de munca), procent vechime 9% si PS 3%. Dar alaturi de coloanele unde sunt mentionate procentele, mai este cate o coloana intitulata Suma, unde este trecut 0 peste tot. Aici nu ar fi trebuit sa apara suma reprezentand calcularea procentului respectiv? Daca apare 0, inseamna ca aceste sume nu au fost introduse in calcul?
In buletinul de calcul intitulat "date privitoare la activitatea in munca" veti gasi pentru rubrica "spor vechime" si subrubrica "procent" si subrubrica "suma". Daca acest spor este trecut, in carnetul de munca sau in adeverinte, in procent, se valorifica in procent, daca este trecut in suma, se valorifica in suma. Daca ar fi existat mentiuni si la subrubrica "procent" si la subrubrica "suma", ar fi insemnat ca
acelasi spor a fost valorificat de doua ori pentru aceeasi perioada, deci ca a fost valorificat gresit. Este normal sa apara doar la o subrubrica, nu la ambele. Daca este mentionat la o subrubrica, inseamna ca a fost valorificat.
Pentru o alta perioada, am avut somaj si concomitent declaratie de asigurare, pe baza careia am platit lunar contributie la pensie pentru venituri din activitati independente. Pentru aceasta perioada, in aceeasi fisa, apare ca suma contributiva, pentru anul 2008, de exemplu, in doua din luni doar suma pentru care m-am asigurat pe baza declaratiei, iar in celelalte luni doar somajul. Rezulta acelasi lucru: ca sumele respective nu au fost introduse in calcul.
Aici nu va pot lamuri, ar trebui sa am documentele din dosarul de pensie in fata ochilor. Va sugerez ceva: mergeti la casa de pensii si solicitati o adeverinta-tip CAS. In ea gasiti baza contributiva. Dupa data de 01.04.2001, sumele pentru care s-a retinut si virat CAS sunt in evidenta informatizata a caselor de pensii. Ceea ce scrie in adeverinta la rubrica "baza contributiva" trebuie sa regasiti si in "date privitoare la activitatea in munca" (ma refer la sume, bineinteles).
Pentru comparatie, m-am uitat la situatia pensiei sotului si am vazut ca la el sunt specificate sumele respective calculate in coloane distincte: salariul de baza, sporurile si apoi totalul rezultat din insumarea acestora.
Cum se numeste documentul sotului in care ati vazut un total? Va intreb pentru ca in niciunul dintre buletinele de calcul care se emit odata cu decizia de pensie nu exista rubrica "total venituri". De ce nu exista: pentru ca insumarea tuturor veniturilor realizate o face programul de calcul al pensiilor, in procesul de determinare a punctajului mediu anual.
Sau, un alt exemplu. Daca in cartea de munca scrie 39497+10160+13% spv, in fisa cu datele privitoare la activitatea in munca, la suma contributiva apare tot cea din cartea de munca, sporul este mentionat ca procent, dar fara nicio suma in dreptul lui, apoi la alte sporuri este trecuta suma de 10160 din cartea de munca. Eu ce sa inteleg de aici? Ce suma a intrat in calcul pentru pensie?
Au fost valorificate urmatoarele venituri:
-39497 lei salariu, presupun;
-10160 lei care reprezinta alte sporuri, valorificate
in suma;
-13% reprezentand spor vechime, valorificat
in procent.
Repet, sporurile se valorifica, pentru aceeasi perioada, fie in procent fie in suma. Valorificarea aceluiasi spor, pentru aceeasi perioada, atat in procent cat si in suma inseamna valorificarea de doua ori a aceluiasi venit, ceea ce este, evident, gresit si duce la un punctaj medu anual mai mare decat cel cuvenit. Operatorul ar fi gresit daca ar fi valorificat acelasi spor atat in procent, cat si in suma.