avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... deducere impozit la salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

deducere impozit la salariu

O persoana de are in intretinere pe fica sa majora dar care nu realizeaza venituri impozabile ce documente justificatve trebuie sa aduca la locul de munca pentru aceasta deducere,si cam in ce cuantum este aceasta?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:53, 22 Septembrie 2013
Nu se intelege in ce fel are in intretienre pe fiica sa majora? Daca este majora atunci nu o mai are in intretinere din punct de vedere legal, decat daca are un handicap si atunci primeste indemnizatia chiar persoana respective sau tutorele ei, fie daca urmeaza o scoala, dar nu mai mult de 25/26 ani impliniti, situatii ce trebuiesc dovedite cu acte. Daca am inteles bine situatia pe care ati expus-o atunci cred ca pentru a mai beneficia de la locul de munca de deduceri salariale, mama dvs. ar trebuie sa prezinte acolo adeverinta de student, insa daca ati implinit 26 de ani nu mai are dreptul la deduceri.Daca va referiti la pensia de intretinere primita de unul dintre parinti si ati implinit 26 de ani, nu mai beneficiati de aceasta pensie...
Ultima modificare: Duminică, 22 Septembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Codul fiscal prevede:
art.56
...
(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 250 lei;

- pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 350 lei;
- pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 650 lei.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.000,01 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.

(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 250 lei lunar.

Norme metodologice:
100. Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, contribuabilul va depune la plătitorul de venituri din salarii o declaraţie pe propria răspundere, care trebuie să cuprindă următoarele informaţii:
- datele de identificare a contribuabilului care realizează venituri din salarii (numele şi prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
- datele de identificare a fiecărei persoane aflate în întreţinere (numele şi prenumele, codul numeric personal).

În ceea ce priveşte copiii aflaţi în întreţinere, la această declaraţie contribuabilul care realizează venituri din salarii va anexa şi adeverinţa de la plătitorul de venituri din salarii a celuilalt soţ sau declaraţia pe propria răspundere a acestuia că nu beneficiază de deducere personală pentru acel copil.
Informatiile prezentate pe marginea acestui subiect de catre consilierul juridic citat sunt arhisuficiente pentru a edifica persoana solicitanta a raspunsului/sfatului profesionist de la consultantii inregistrati. In schimb, gasesc nepotrivit tonul superior dar jignitor, dupa parerea mea, al ante scriitorului care, cu toate ca ar avea dreptate sa se declare insuficient de informat pentru a sugera o solutie la problema expusa, subliniaza si califica cu cinism anumite elemente de exprimare ale persoanei care a posta intrebarea pe acest forum. Nu stiu daca s-a facut inteles, dar dupa opinia mea era mai bine daca se abtinea de la aprecierile facute la adresa utilizatorui cu privire la cursivitatea si gramatica folosita.

freeelis a scris:

Codul fiscal prevede:
art.56
...
(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 250 lei;

- pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 350 lei;
- pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 650 lei.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.000,01 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.

(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 250 lei lunar.

Norme metodologice:
100. Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, contribuabilul va depune la plătitorul de venituri din salarii o declaraţie pe propria răspundere, care trebuie să cuprindă următoarele informaţii:
- datele de identificare a contribuabilului care realizează venituri din salarii (numele şi prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
- datele de identificare a fiecărei persoane aflate în întreţinere (numele şi prenumele, codul numeric personal).

În ceea ce priveşte copiii aflaţi în întreţinere, la această declaraţie contribuabilul care realizează venituri din salarii va anexa şi adeverinţa de la plătitorul de venituri din salarii a celuilalt soţ sau declaraţia pe propria răspundere a acestuia că nu beneficiază de deducere personală pentru acel copil.

O completare din Normele Metodologice:
90 . Pentru ca o persoană să fie în întreţinere, aceasta trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- existenţa unor raporturi juridice între contribuabil şi persoana aflată în întreţinere;
- persoana fizică întreţinută să aibă venituri impozabile şi neimpozabile mai mici sau egale cu 2.500.000 lei lunar.

Persoana aflată în întreţinere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul în a cărui întreţinere se află.

Detalii gasiti si aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe salariu redus când ai în întretinere copil minor nicolle2014 nicolle2014 Bună seara! Am un prieten care mi-a spus ca dacă trimit la locul de munca o adeverință prin care spun ca am un copil în întreținere nu îmi va ... (vezi toată discuția)
Deducere personala patrizia patrizia intrebarea mea este daca pot sa trec la deducere personala pe mama mea care are o pensie de 196 ron (vezi toată discuția)
Persoane aflate in intretinerea salariatului iuliana_gradinaru iuliana_gradinaru Buna ziua, incerc sa aflu informatii despre avantajele persoanelor aflate in intretinerea unui angajat. De ex eu am 3 copii minori pe care nici eu si nici ... (vezi toată discuția)