Va salut.Am un autoturism pe care il folosesc in baza unui contract de comodat,pe termen nelimitat.Intrebarea e : ii pot face asigurare pe numele meu??
De putut, daca vreti sa aruncati banii, o puteti face, chiar daca nu sunteti proprietar. Veti gasi un broker de asigurari sa va faca un RCA pe o masina apartinand altcuiva, dar atunci cand si daca veti avea nevoie de ea, chiar asiguratorul va fi primul care va contesta polita, pe motivul ca nu sunteti proprietarul masinii. Deci, daca doriti sa fiti in legalitate, platiti dvs, RCA-ul, dar datele din contract sa fie cele din talon (adica ale proprietarului), facand abstractie de contractul de comodat (si asta chiar daca s-a inserat in contract ca utilizatorul are obligatia sa achite costurile pentru utilizarea normala a autovehiculului, inclusiv RCA), iar costurile sa va fie rambursate de catre proprietar. Datele din polita trebuie sa coincida cu cele din talon.
Asigurarea ar trebui facuta de cel care foloseste masina in sensul platii.
Adica proprietarul ii da masina gratis si mai si plateste...
Nu e frumos asa...
In baza unui contract de comodat , dvs. puteti incheia asigurarea in felul urmator: Pe polita RCA sa fie trecut la "Asigurat" numele celui care se regaseste in certificatul de inmatriculare si la numele de "Utilizator", numele dvs. Intrucat, in practica exista foarte multe cazuri de acest gen, legiutorul a schimbat atat formularele cat si dispozitiile legale legea si a dat posibilitatea celui care foloseste efectiv un anume vehicul , dar nu este proprietarul acestuia, sa poata fi mentionat in contractul de asigurare.
Voi exemplifica prin Ordinul CSA nrt.14/2012, valabil pt.anul 2013 cele spuse anterior:
"TITLUL III
Contractul de asigurare
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 15. —(1) Se considera ca un vehicul este asigurat daca proprietarul sau utilizatorul acestuia are incheiat un contract de asigurare obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, cu valabilitate in limitele teritoriale prevazute la art. 1 1 pct. 7 din Legea nr. 136/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale celorlalte state semnatare ale Acordului multilateral, denumit in continuare asigurarea obligatorie de raspundere civila auto sau asigurarea obligatorie RCA.(2) Contractul de asigurare RCA se incheie cu un asigurator care are dreptul de a practica pe teritoriul Romaniei asigurarea obligatorie RCA".
Vizualizati si o polita de asigurare RCA pentru a vedea si mai bine rubricile la care am facut referire.
Rca masina
Ellen10
Buna ziua.stiti cumva daca se poate sa fac Rca-ul la masina pe numele tatalui, chiar daca masina este pe numele meu? Mentionez ca are procura de utilizator. ... (vezi toată discuția)