avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contractul de Munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contractul de Munca

Buna seara,sunt incadrata infermier la o scoala special din sect1 Bucuresti cu contract de munca pe durata nedeterminata.Toti infirmieri suntem sub Contrat Individual de Munca cu norma intreaga si programul de lucru este 8 ore/zi,40 ore/ saptamana si fara o fisa a postului.Incepand cu data de 20.09.2013 directoarea a venit cu un program in care va trebui sa lucram saptamanal cu un program de 8 ore/zi ,iar sambata si duminica un program de 6 ore/zi.Pentru sambetele si duminicile lucrate a spus ca NU vor fi platite ci vom primi zile libere in vacanta de vara a anului 2014.Am intrebat daca este legal un asa program si ca nu putem sa lucram zi de zi 30 de zile lunar fara macar o zi libera,motiv pentru care ne-a amenintat ca ne da afara si ca putem sa facem oriunde reclamatie.Un sfat de la dv astept cu drag. Va multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:21, 23 Septembrie 2013
Buna seara,
Conform Codului Muncii durata saptamanala de munca este de 40 de ore cu 2 zile de repaus. Durata maxima de munca saptamanala nu poate depasi 48 de ore, inclusive orele suplimentare. Efectuarea orelor suplimentare se poate efectua doar cu acordul salariatului, exceptie forta majora.
Orele suplimentare efectuate se compenseaza cu zile libere platite in urmatoarele 60 de zile, ori daca acest lucru nu este posibil, atunci se va adauga un spor la salariu de minim 75% din salariul de baza corespunzator duratei muncii suplimentare.
Multumesc foarte frumos! ...numai ca...in romania asta a noastra nu mai respecte nimeni codurile nici de munca nici de nimic ,multumesc frumos!
Ultima modificare: Duminică, 22 Septembrie 2013
RaruCornelia, utilizator
Pentru cei care nu respecta si se incapataneaza sa sfideze legea si drepturile salariatilor exista Inspectia Muncii, exista Instante de Judecata....exista solutii, depinde doar de fiecare din noi daca acceptam sau nu.
Fiind vorba despre sectorul bugetar, exista legi speciale cu privire la aplicarea acestoara cu prioritate inainte de Codul Muncii.(norma specială derogă de la norma generală - specialia generalibus derogant).

Potrivit acestor dispozitii, in anul 2013, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator.


Asadar. munca suplimentara sau cea desfasurata in zilele de repaus saptamanl se va compensa numai cu timp liber corespunzator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarbatori legale ionescudanmihail ionescudanmihail ca asistent personal in contractul meu de munca scrie ca trebuie sa lucrez 8 h zi 40 h saptamana.avand in vedere ca eu lucrez si in zilele care sunt sarbatori ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare in 2013 Geo_MVG Geo_MVG Sunt functionar in cadrul unei primarii si din cauza lipsei de personal sunt nevoit sa lucrez peste program si in fiecare luna efectuez ore suplimentare care ... (vezi toată discuția)
Plata orelor lucrate sambata si duminica Cunim Cunim Programul meu este asa: 2 zile lucrez ,8 ore, 2 zile consecutive am liber ( bugetar Dar activitatea nu poate fi intrerupta) . Evident. prind o sambata sau o ... (vezi toată discuția)