avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie minor, sentinta dupa vechiul Cod civil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie minor, sentinta dupa vechiul Cod civil

Buna ziua,

La inceputul anului 2008 (cand era in vigoare vechiul Cod civil), s-a dat sentinta de divort, care printre altele, incuviinteaza desfacerea casatoriei si incredintarea minorului catre mama (la invoiala partilor) si bineinteles obligarea tatalui la plata pensiei alimentarea si dreptul la vizita.

Tatal doreste acum custodie comuna, stabilita prin hotarare judecatoreasca. Se mai poate face acest lucru, adica sa invocam Noul Cod civil pentru acordarea custodiei comune?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: lara12 , utilizator 12:30, 26 Septembrie 2013
Categoric, puteti sesiza instanta de judecata, in sensul de a fi exercitata in comun autoritatea parinteasca.Va fi stabilita, totodata, locuinta copilului.

Stimate user,
Puteti cere autoritate parinteasca comuna si veti obtine negresit. Singurul dvs. castig din aceasta autoritate parinteasca comuna va fi ca mama copilului nu va putea pleca in concediu peste granita fara acordul notarial al dvs. Parerea mea este ca oricum, nu veti iesi avantajat cu o noua hartie care e aceeasi Marie, cu alta palarie, fiindca daca dati acordul notarial, aveti o cheltuiala si un drum in plus de facut, de fiecare data cand se solicita, iar daca nu sunteti de acord, va asteapta alte procese, de suplinire a semnaturii, care inseamna din nou bani, stres si timp pierdut.
Copilul fiind marisor, deja pricepe multe si va intelege ca nu poate merge la gradina zoologica din Budapesta din cauza dvs. :((
Da, tatal are acest drept insa vedeti sa nu se ajunga la o situatie care sa nu va ajute.
Procesul nu este complicat dar se poate sa puna bete in roate instanta de judecata.
Eu cred ca procesul este o formalitate. Totusi, e importanta motivatia pentru care va doriti asta.
Martonze a scris:
Copilul fiind marisor, deja pricepe multe si va intelege ca nu poate merge la gradina zoologica din Budapesta din cauza dvs. :((

Eu sper ca parintele unui copil sa nu-i dea sperante desarte unui copil inainte de a discuta intre adulti, e putintel crud din partea lui. Copilul ar trebui sa afle numai in masura in care e mare, nu daca intelege si atat.
Sigur ca nu e de dorit sa nu informam copilul, totusi, sa faci planuri fara sa te asiguri ca poti pleca de la munca, ca ai bani de transport si cazare, ca ai acordul celuilalt parinte, ca... ca...

Nu e drept pentru copil, parerea mea. Decat sa traiasca o viata de frustrari de care nu va scapa nici adult fiind, mai bine isi petrece toate vacantele in Romania.
Deci autoritatea parinteasca comuna difera de vechea incredintare doar prin acest drept: dreptul parintelui nerezident de a obstructiona calatoriile peste hotare a parintelui rezident insotit de copil, atat si nimic mai mult. In conditiile intrarii Romaniei in Spatiul Schengen, aceasta obstructionare chiar dispare pentru Europa.

Off topic: E extraordinar cum niste pitici simt ce se intampla in jurul lor, fara chiar de a aminti despre acele lucruri.
Copiii nostri traiesc in colectivitate si au trairile lor, povestile lor. Daca unul povesteste ca a fost la Disneyland, si al tau vrea acolo-nu prea stie el unde e asta, dar vrea, ca acolo e distractie, i-a povestit Gigel...
Apoi, cand micutul vede ca-ti vin acasa iar .... si iar... ba politisti, ba inspectori si inspectoare si aude, ca are urechi si asculta dupa usa, ca se vorbeste despre el si de cine a facut o noua reclamatie, ba se mai trezeste fara mama prin casa, ca mama e la ...ati ghicit? la Tribunal sau la Politie sa dea declaratii - va asigur ca nu trebuie sa-i povestesti nimic contra, dar nu ai succes nici pro. Este asa cum ai vrea sa convingi copilul ca sarea amara e dulce, dupa ce el a gustat-o deja.
Ultima modificare: Luni, 23 Septembrie 2013
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Custodie comuna minor danababei danababei Ce inseamna custodie comuna a unui minor?Acum sunt in divort,copilul de 5 ani sta cu mine in Gura Humorului,exsotul la 80km.Nu doreste ca instanta sa-mi ... (vezi toată discuția)
Vizita parinte la gradinita Martonze Martonze Bună ziua. Ştim că părintele la care nu locuieşte copilul are drept de supraveghere asupra creşterii şi educaţiei copilului. În acest sens, are ... (vezi toată discuția)
Copilul luat de către mama în afara tarii fără înștiințarea mea Flr. Dum Flr. Dum Bună ziua, Va rog dacă se poate sa ma ajutați cu o problema. Eu sunt divorțat de 1an și 7bluni având cu fosta un copil în vârstă de 6 ani. Copilul ... (vezi toată discuția)