avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie comuna minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie comuna minor

Ce inseamna custodie comuna a unui minor?Acum sunt in divort,copilul de 5 ani sta cu mine in Gura Humorului,exsotul la 80km.Nu doreste ca instanta sa-mi incredinteze copilul ci custodie comuna.Ce inseamna concret asta?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 17:00, 25 Noiembrie 2012
Cineva va locui cu minorul iar celalt parinte va avea un program de vizita dupa cum va decide instanta.
Nu veti putea iesi din tara cu minorul fara acordul sotului.
Ultima modificare: Duminică, 25 Noiembrie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Pe langa cele amintite de dl. avocat, veti avea nevoie de semnatura parintelui nerezident (cel la care nu locuieste copilul) si la inscrierea la gradinita, la scoala, la un anumit sport, pentru anumite tratamente medicale ale copilului, etc.
Pentru a-i face pasaport minorului, aveti nevoie de acordul sau notarial. La fel, pentru fiecare trecere a frontierei a minorului, aveti nevoie de cate o imputernicire notariala, indiferent de durata deplasarii, cu specificarea destinatiei calatoriei, durata, traseul, mijlocul de transport.
Nu mai exista termenul de "incredintare" in legislatia romaneasca, ci doar cea de autoritate parinteasca, aceasta poate fi omuna-care-i regula - sau unica- exceptia.
In cazul autoritatii parintesti unice, nu mai aveti nevoie de acordul tatalui , descris mai sus, ramane valabil programul de vizita si dreptul parintelui de a veghea la cresterea si educatia copilului.
Inseamna ca copilul va locui cu unul din parinti dar aproape orice decizie referitoare la copil va fi luata de ambii parinti. Adica daca doriti sa il inscrieti la gradinitia, sa plecati cu el in vacanta in strainatate, dacă vreti sa il inscrieti la cursuri de invot, etc., veti avea nevoie de acordul tatalui

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comuna adriana_adriana adriana_adriana buna ziua. AM SI EU UNELE NELAMURIRI IN CE PRIVESTE CUSTODIA COMUNA. Copilul este incredintat mamei lucru intamplat inainte sa se modifice codul civil mai ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna custodie totala? kriss_kriss06 kriss_kriss06 buna ziua,as vrea sa stiu ce obligatiuni ii revin tatalui copilului prin acest divort cu custodie totala si cat poate face parte din viata copilului? (vezi toată discuția)
Custodie unica Dragos03 Dragos03 Buna ziua Am si eu cateva intrebari nu stiu in ce masura ma puteti ajuta . Pe scurt situatia este urmatoare , am o fetita dintr-o relatie anterioara de ... (vezi toată discuția)