avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie Unica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie Unica

Buna ziua

Am si eu cateva intrebari nu stiu in ce masura ma puteti ajuta .
Pe scurt situatia este urmatoare , am o fetita dintr-o relatie anterioara de concubinaj , intial cand ne-am despartit mama fetitei nu imi permintea sa o vad, asa s-a intamplat pana cand a deschis actiune de incredintarea minorei, i-a fost incredintata minora si cu aceasta ocazie am cerut stabilirea unui program de vizita in aceiasi actiune . In prezent platesc pensia alimentara minora ii este incredintata si avem un program de vizita stabilit prin setinta judecatoreasca. O perioada scurta de timp am respectat acest program dar mai tarziu adica de aproximativ un an dat fiind situatia tensionata si discutiile dintre noi nu am mai fost sa vizitez pe cea mica. Asta se intampla de aproximativ un an .

In prezent am primit o instintare pentru a ma prezenta la mediator cu scopul de a acorda mamei custodia unica .

As vrea sa stiu ce implicatii are pentru tata aceasta custodie unica acordata mamei si care sunt efectele custodiei unice ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Viorel Danciu , Mediator 21:39, 25 Aprilie 2013
Custodia comuna este regula in materie de custodie, iar custodia exclusiva este exceptia, care se acorda atunci cand exista motive intemeiate si este in interesul superior al copilului.

In această situaţie, celălalt părinte (părinte necustodian) păstrează dreptul de a veghea asupra modului în care copilul este crescut şi educat, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.
Insa parintele custodian poate sa ia singur hotarari cu privire la copil, spre exemplu sa scoata copilul din tara fara acordul dv.

Custodie exclusiva se acorda, ca sa va faceti o idee, atunci cand exista un părinte psihotic, bolnav psihic, cand intervine incapacitatea părinților de a comunica, de a rezolva conflicte sau lipsa totală de de cooperare, exista dovezi ale abuzului fizic sau sexual, abuz de alcool sau droguri
distanța geografică dintre părinți, etc.
In cazul acesta e doar asta interesul mamei sa poata iesi din tara fara acordul meu . In rest nu are motive sa ceara custodie unica decat pentru faptul ca nu ne intelegem comunicarea e dificila atat si exista un conflict care acum e stins pentru ca nu tinem legatura de loc .

Custodia unica poate afecta programul de vizita pe care il am in prezent stabilit prin sentinta judecatoreasca ?

obtinant custodia unica ea poate schimba domiciliul copilului adica sa aiba un domiciliu in afara tarii. Cu ar mai putea respecta programul de vizita in acest caz ?
Daca vreti sa mai vedeti minorul refuzati orice intelegere.
Nu va prezentati la mediator.

Puteti cere in instanta custodie comuna si atunci va depinde de semnatura dvs.
Insa, sunt instante care resping custodia comuna dar nu dau nici custodie exclusiva.

Va puteti prezenta si sa discutati sa se stabileasca in acest acord si domiciliul copilului si programul de vizita. Nu exista motive pentru ca numai dansa sa exercite autoritatea parinteasca decat ca dvs nu aveti legatura cu acest copil asa ca nu va exercitati de niciun fel autoritatea parinteasca , de aia cere doamna ca si pe hartie sa si-o exercite numai dansa asa cum o face in fapt.
Ce program vreti sa vi se respecte daca dvs nu va vedeti copilul ?
Va multumesc tuturor pentru explicatii.

Ambele puncte de vedere sunt indreptatite ideea e urmatoare.
In prezent nu tin legatura cu ea si as inclina sa ii acord custodia unica, iar cererea ei o vad intemeiata din moment ce eu nu caut pe cea mica si din moment ce eu cu mama copilei nu ne intelegem si exista o stare de tensiune. E clar ca in momentul in care ne-am revedea chiar si pe durata scurtelor vizite la cea mica aceasta tensiune se va manifesta si ne va afecta pe toti prin discutii neprincipiale si aprinse dar cel mai mult ma va durea sa o afecteze pe cea mica de accea am renuntat sa o mai caut.

O sa ii acord custodia unica dar cu niste amendamenta nu stiu cat de solide vor fi intr-un acord de genul asta - totusi sa imi ceara acordul cand iese din tara cu ea sau daca schimba domiciliul pentru a stii unde este cea mica , si cu ramanerea in vigoare a programului de vizita pentru ca pe termen lung situatia se poate schimba si nu se stie niciodata poate va vrea cea mica sa tina legatura cu mine .

Intrebarea mea este daca mai sunt alte efecte ale acestei cutodii unice acordate , ce drepturi pot pierde de fapt ce poate pierde cea mica ptr ca implicit e vorba de amandoi aici de mine si de ea , si ce avantaje sau restrictii castiga mama ei si mi le poate impune prin custodia unica in afara de aceasta libertate de miscare si decizie fara acordul parintelui necusotdian.

Va multumesc anticipat pentru aceste sfaturi care imi sunt foarte utile .

Alte discuții în legătură

Exercitarea autoritatii parintesti unice prin mediere manuelle manuelle Buna seara. Prin mediere se poate stabili exercitarea autoritatii parintesti doar de catre mama, sau este obligatorie custodia comuna? Avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna cori1972 cori1972 dupa 8 ani de la incredintarea unui minor prin custodie unica , se mai poate cere de catre celalalt parinte custodie comuna? (vezi toată discuția)