Regula este ca autoritatea parinteasca sa se exercite in comun, cu exceptia situatiei in care pentru motive temeinice avand la baza interesul superior al copilului decide in sens contrar .
Exercitarea autoritatii parintesti doar de catre unul dintre parinti (custodia totala), presupune ca acesta va avea toate drepturile si obligatiile privind cresterea, educarea si bunurile minorului. De asemenea instanta va stabili, daca decide in acest sens si domiciliul minorului. Chiar daca instanta va dispune in acest sens, celalat parinte va avea dreptul de a pastra relatiile cu copilul sau potrivit unui program de vizitare
Drepturile părintelui necustodian sunt mai limitate decât ale părintelui custodian, deci ale părintelui care a primit încredințarea copiilor, ca parte a unui proces de divorț sau proces de încredințare de minori. Totuși: dreptul părintelui părinte necustodian nu se limitează la un simplu program de vizită. Dimpotrivă, acesta este mult mai deplin și profund, înglobând, printre altele, și dreptul de a fi informat, respectiv, de la caz la caz, de a i se solicita acordul în legătură cu deciziile importante care privesc viața copilului
Părintele necustodian are dreptul de vizită, corelat sau nu cu cel de găzduire, dreptul de supraveghere și cel de a veghea asupra întreținerii și educării copilului, asigurându-i astfel prerogativele necesare echilibrării și oferirii unui pol de referință.
Părintele căruia nu i s-a încredințat copilul are nu numai dreptul de a veghea la educația minorului, dar, în același timp, dreptul de a contribui la aceasta. Accepția acestei noțiuni nu se limitează doar la o implicare sub aspect pecuniar, ci vizează spijinul, participarea, aportul la educația minorului și la deyvoltarea spirituală și sufletească a acestuia.
Părintele necustodian trebuie, în funcție de împrejurări, fie informat, ori cumulativ, informat și să îi fie solicitat acordul, asupra deciziilor importante care privesc și se ivesc în viața minorului.
Dreptul părintelui necustodian de a supraveghea și veghea educația minorului nu este unul a posteriori (după ce deciziile au fost luate) ci el trebuie consultat prealabil la luarea acestora. Este vorba despre acele decizii importante care privesc viața minorului, cum ar fi, alegerea instituției de învățământ, educația religioasă, medicamentația ce trebuie administrată în anumite situații, ne-referindu-ne și excluzând cele strict cotidiene, zilnice, bunăoară, obiceiurile alimentare sau vestimentația .
custodia totala se refera la aexercitarea autoritatii parintesti exclusive ...este exceptia, regula fiind cea comuna. se acorda doar daca se porbeaza situatii exceptionale ( abandon de familie, violenta probata fata de minor etc)
am facut acest divort prin notariat.nu sa specificat niciunde,doar ni sa spus,k ramane la latitudinea mea cum ne vom construi programul de vizite,ptr ca tatal copilului va fii mai mult plecat in alta tara.eu tare as vrea sa am tangente cat mai putine cu acesta ptr ca are o conduita jalnica,fii si adulterin.ce ma sfatuiti?