Buna ziua,
1) Va rog sa-mi precizati daca ORDINUL nr. 343/2010 (*actualizat la data de 29 iulie 2010*) publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 iulie 2010, pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termicã între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încãlzire si apã caldã de consum mai este în vigoare în varianta publicata ?
a) Art. 1, alin. (1) din Norma tehnica, prevederile prezentei norme tehnice se aplicã ……. , dacã sunt îndeplinite condiţiile de montare si utilizare a repartitoarelor de costuri prevãzute în actele normative în vigoare.
b) Art. 2 din Ordin, se admite, numai pentru acest sezon de încãlzire, utilizarea în calculele de repartizare a unei cote procentuale aferente pãrţilor comune de 30% din valoarea facturii pentru încãlzire în lunile …… ,
- derogarea de la aplicarea prevederilor art. 10 din Norma tehnicã (cota procentualã din cantitatea totalã de energie termicã, aferentã pãrţilor comune) este admisã numai în sezonul de încãlzire 2010-2011.
2) Asociatia de proprietari care nu dispune de repartitor comun montat în instalatiile de încalzire apartinând proprietatii comune, nu exista corpuri de încalzire în proprietatea comuna, nici-un apartament nu are contoare de energie termicã individuale montate la nivel de apartament, cum trebuie sa repartizeze legal, consumurile de energie termicã între consumatorii din condominiu ?
3) Daca ORDINUL 343/2010 (*actualizat la data de 29 iulie 2010*) nu mai este în vigoare va rog sa-mi precizati ultima varianta actualizata.
Va multumesc,
dumitruivascu1941
1. derogarea a fost doar pentru sezonul respectiv (si asta din motive obiective ...)
2. asociatia nu este in masura sa repartizeze consumurile, acestea se realizeaza de prestatori autorizati (lista celor autorizati pe site anrsc.ro)
3. este in vigoare
Daca nu aveti repartitoare in apartamente, atunci repartizarea se face de catre administrator in sistem pausal.
Totusi, se stie ca in ultimii ani proprietarii si-au schimbat caloriferele cu unele mai mari si mai performante, si-au mai adaugat calorifere, toate acestea ducand la un dezechilibru de consum intre apartamente. Calculul caldurii pe cota-parte indiviza a devenit invechit, neconform cu realitatea. Chiar si in cazul repartizarii caldurii in sistem necontorizat, ar trebui ca la nivel de asociatie sa faceti o inventariere a instalatiei in ansamblul ei (conducte din subsol, conducte verticale, calorifere, corpuri de incalzit in spatiile comune) si sa refaceti cota-parte indiviza pentru fiecare apartament in parte special pentru calculul caldurii.
Numai asa ati avea o repartizare corecta.
Altfel, pausalul este un arbitrar legalizat, in conditiile actuale.
Ordinul ANRSC nr.343/2010 este specific blocurilor (scarilor de bloc) contorizate la nivel de apartament (care au repartitoare pe calorifere).
Nu se aplica in lipsa acestora.
Căldură pausal
Georgi91
Bună ziua! Cum se calculează plata pentru căldură la un apartament ( pausal)? Admistratorul spune că în funcție de materialul din care este făcut ... (vezi toată discuția)