avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Liberare condiționatã - indeplinirea conditiilor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Liberare condiționatã - indeplinirea conditiilor

nepotul meu intra in comisia de eliberare conditionata in ianuarie 2014 ce sanse are dacacomisia ii respinge eliberarea pentru ca sigur asta fae la primul termen e aminare nu iese nimeni din prima el e inchis de 4 ani si jumatate si are de executat 7 ani si jumatate ptr tentativa de omor acesti ani sint executati la zi ce a muncit nu s-a calculat daca in noul cod penal e lege favorabila pentru el am inteles tot de la el ca aminarile se fac de la 3 luni -6-9-un an el ce ajunge sa execute pedeapsa intreaga va multumesc
Cel mai recent răspuns: melinaR , utilizator 12:12, 25 Septembrie 2013
Intra in comisie la data impilinirii fractiei care ii permite liberarea conditionata.
La acea data se vor verifica daca sunt indeplinite si celelalte conditii care permit liberarea, (staruitor in munca, da dovezi temeinice de indreptare).
In cazul in care comisia apreciaza ca nu se justifica liberarea fixeaza un nou termen pentru a se verifica indeplinirea conditiilor, functie de comportamentul persoanei condamnate, de cel mult 1 an.
si ce ramine din pedeapsa un an jumate si face zi la zi pedeapsa oricum comisia poti fi inger tot da aminari indiferent de conduita am mai pus o intrebare ce sanse are cu intrarea noului cod penal
Ultima modificare: Marți, 24 Septembrie 2013
melinaR, utilizator
Art. 59
Liberarea condiţionată
După ce a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau cel puţin trei pătrimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei.

În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. 1 se ţine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz însă, liberarea condiţionată nu poate fi acordată înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei când aceasta nu depăşeşte 10 ani şi a cel puţin două treimi când pedeapsa este mai mare de 10 ani.

Când condamnatul execută mai multe pedepse cu închisoare care nu se contopesc, fracţiunile de pedeapsă arătate în alin. 1 se socotesc în raport cu totalul pedepselor.
În aplicarea dispoziţiilor alineatelor precedente se are în vedere durata pedepsei pe care o execută condamnatul.

Pe noul cod:
-executarea fractiei de pedeapsa, la fel ca in actualul cod;
- cel condamnat trebuie sa indeplineasca integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare,afara de cazul cand dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca;
-cel condamnat se afla in executarea pedepsei in regim semideschis sau deschis;
-instanta are convingerea ca persoana condamnata s-a indreptat si se poate reintegra in societate.
A se vedea art.100 Noul Cod Penal.
Ultima modificare: Marți, 24 Septembrie 2013
Francisc Gerber, Avocat
inchis si luna care vine are intanta ptr schimbarea de regim

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare conditionata - conditii, dupa cat timp maria_87 maria_87 O persoana are de executata 3 ani si 6 luni pentru furt calificat poate sa beneficieze de o eliberare conditionata?(aceea in care ar trebui sa execute 1/3 din ... (vezi toată discuția)
Condamnari penale ovidiuandras ovidiuandras va rog daca puteti sa-mi raspundeti la urmatoarea problema: stiu pe cineva condamnat pe o perioada de 4 ani si 6 luni pentru complicitate la furt. ar vrea sa ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata aclaudiu aclaudiu Buna , As avea si eu o intrebare .Sotul meu a primit o pedeapsa de 3 ani cu executare .A executat 2 luni din pedeapsa .Cand se poate cere eliberarea ... (vezi toată discuția)