avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cui trebuie sa ma adresez?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cui trebuie sa ma adresez?

Buna ziua! Am si eu o problema si imi cer scuze daca nu ma incadez la categoria corespunzatoare. am lucrat la un mag alimentar pe o periada scurta de timp, mai exact o luna si jumatate, prima luna fara contract deoarece patronul imi spunea ca sunt in proba, dupa care la sfarsitul lunii dna contabila a trimis reseveul la itm, dar eu nu am semnat nimic nici pana in ziua de azi. totul a fost bine fara nici un fel de probleme pana cand intr-o seara a venit patronul si m-a acuzat ca am "furat" ba 10 pachete de tigari, ba 17, pe urma a spus ca vind marfa la "derbedei" prin spatele magazinului in conditiile in care erau camere de luat vederi in tot magazinul inclusiv in spate , eu i-am propus sa ne uitam pe camere si sa imi dovedeasca ca acuzele sunt adevarate, dupa multe jigniri si comportament violent mi-a propus citez : "de maine vi 8 ore cu doua libere pe saptamana si 800 lei, accepti sau nu?" (imi dadea 1500 din care imi oprea garantie 150), bineinteles ca aum refuzat. Acum a trecut mai bine de o saptamana si "domnul" ma tot vorbeste de rau pe la vecinii mei(stau la 2 blocuri de acest magazin) care vin si imi spun tot ce spune el. iam spus sa inceteze cu acest comportament si sa ma lase in pace. Mentionez ca eu nu am luat nimic in primire nu am semant nici un act, iar la vanzare nu am stat decat in prezenta "domnului", cel mai mult au stat el si sotia lui, salariul l-am luat doar pe o luna de zile pe cealalta jumatate bineinteles ca refuza sa m-il dea. V-as multumi daca ati putea sa ma indrumati, unde pot sa fac o reclamatie? Sper ca intelegeti ceva din ce am scris. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: iuliaalina84 , utilizator 19:05, 24 Septembrie 2013
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu Lary_1313 Lary_1313 Buna ziua! Lucrez de 9 luni ca si vanzatoare la un magazin, iar patronul refuza sa achite salariul angajatilor la timp. Unii au intarzieri de cateva luni... Ii ... (vezi toată discuția)
Intarzieri in plata salariului ghe_o ghe_o Am o intrebare in legatura cu ziua de plata a salariului.Trebuia sa i-au banii pe 25.07.2013 si nici azi 14.08.2013 nu am primit nimic.Intrebare mea este ce se ... (vezi toată discuția)
Salarii neplatite ContSters302890 ContSters302890 Buna ziua, sunt angajatul unei firme cu un contract de munca de cateva luni. nu am semnata fisa postului si nici protectia muncii nu mi-a fost facuta. ... (vezi toată discuția)