avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire din tara cu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire din tara cu minor

Buna ziua!

In urma divortului, minorul mi-a fost incredintat mie. Recent am gasit un loc de munca in strainatate si am vrea sa plecam acolo. Am vorbit cu un avocat si cu un judecator daca pot sa scot minorul din tara si mi s-a raspuns ca numai cu acordul tatalui lui, chiar daca copilul imi este incredint mie, si ca daca l-as scoate fara acordul lui, ar putea castiga prin instanta custodia copilului.

Am mai gasit si aceasta [ link extern ]

Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:35, 26 Septembrie 2013
Cand ati divortat mai exact ? V-a fost incredintat sau exercitati in comun autoritatea parinteasca ? ce scrie exact pe hotarare ?
Plecati in UE ?
Am divortat in 2011, iar copilul are 5 ani.
Pe sentinta civila scrie: in numele legii hotaraste - incredinteaza mamei spre crestere si educare pe minor, cu obligarea tatalui la plata unei pensii de intretinere, si incuviinteaza ca tatal sa aiba legaturi personale cu minorul, programul stabilit fiind de 2 ori pe luna la domiciliul mamei, fara ridicarea copilului. In UE intentionez sa plecam.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Septembrie 2013
Mariana_Cora, utilizator
De iesit, puteti iesi din tara in baza hotararii, nu aveti nevoie de acord. Problema la dvs nu e ca vreti sa iesiti, ci ca nu va intaorceti curand, ca schimbati locuinta copilului in alta tara si ce faceti cu programul de vizita, cum il respectati ?
In afara de asta, unele autoritati straine cer acordul celuilalt parinte cand ii faceti actele de sedere.

Cu tatal ati vorbit ?
Eu zic asa, sa va interesati acolo unde vreti sa mergeti ce acte va sunt necesare, apoi plecati si il instiintati pe tata dupa ce ati plecat ca v-ati mutat si ii dati adresa pt a stabili impreuna cum se poate efectua vizita.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Septembrie 2013
gi-jane2, moderator
Tatal copilului nu este de acord. Ar putea sa obtina custodia copilului daca as pleca?
Cand am intrebat un avocat si un judecator mi-au spus ca nu pot sa scot copilul din tara fara acordul lui.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Septembrie 2013
Mariana_Cora, utilizator

ghinion. De putut , puteti pleca si fara acord, iar de judecat va puteti judeca si de la distanta.
Nu, insa ar putea obtine autoritatea parinteasca exercitat ain comun cu dvs.
daca va actioneaza in judecata, va puteti apara.
Va poate actiona oricand in judecata si e mai bine sa fiti in afara tarii deja, decat inauntru si sa nu mai puteti iesi.

trebuie sa stiti ca va poate face plangere penala pt nerescpectarea masurilor in care a fost incredintat minorul. art 307 cod penal, de ai ae importanta sa va faceti probe, sa aveti dovada ca l-ati instiintat unde va mutati de ce, unde va locui copilul, sa ii trimiteti poze ,ca i-ati propus sa il viziteze acolo, ca ii dati si bani de drum.. etc, etc

Art. 307

Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului

Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească, spre creştere şi educare, de a împiedica în mod repetat pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Septembrie 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Plecarea minorului in strainatate vicky171 vicky171 sunt divortat de 1 an ,iar fosta nevasta ma dat in judecata la parchet pentru abandon de familie , in urma caruia am fost scos de sub urmarire penala ... (vezi toată discuția)
Plecare strainatate fara acordul tatalui ADRIENUTA ADRIENUTA As vrea sa stiu daca pentru a pleca in strainatate cu copilul, fiind divortata si avand o sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul imi este ... (vezi toată discuția)
Acordul tatalui ana_bela ana_bela In cazul in care divortul a ramas definitiv si minorul a fost incredintat mamei, aceasta poate iesi din tara cu copilul fara acordul tatalui, de exemplu intr-o ... (vezi toată discuția)