Cineva primeste o instiintare cum ca intr-o data stabilita de furnizorul de apa i se va schimba contorul de apa. Destinatarul nu poate prelua aceasta instiintare emisa pe numele sau, el fiind titular, fiindca coproprietarii acestuia l-au dat afara din casa comuna, destinatarul fiind nevoit sa locuiasca in alta parte. Coproprietarii destinatarului au sustras acea instiintare, fiindca, credeau ei, ca atunci cand se va schimba contorul, acesta va fi trecut pe numele lor.
La politie i s-a spus destinatarului ca acest fapt nu reprezinta violarea corespondentei fiindca acea instiintare nu fusese trimisa in plic.
Insusirea corespondentei cuiva, chiar daca acea corespondenta nu este in plic sigilat, nu reprezinta violarea corespondentei ?
Trebuie sa depuna plangere, nu sa zica pe gura si sa i se raspunda la fel.
Art. 195
Violarea secretului corespondenţei
Deschiderea unei corespondenţe adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicări efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanţă, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează sustragerea, distrugerea sau reţinerea unei corespondenţe, precum şi divulgarea conţinutului unei corespondenţe, chiar atunci când a fost trimisă deschisă sau a fost deschisă din greşeală, ori divulgarea conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de acesta din greşeală sau din întâmplare.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.