avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

as vrea sa stiu daca a trecut mai mult de sase luni de la producerea unui accident el mai poate fi declarat ca accident de munca ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:16, 28 Septembrie 2013
Sesizati Inspectoratul teritorial de munca, in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Anexati documente care sa va sustina punctul de vedere (daca aveti).
accidentul rutier s-a produs in 2010 si as vrea sa stiu daca pina acum nu a fost raportat ca accident de munca pentru ca nu erau elemente sa fie catalogat ca accident de munca, se poate sesiza oricand ITM nu conteaza cat timp trece de la producerea accidentului? multumesc anticipat.
Daca nu erau indeplinite conditiile (asa cum mentionati) pentru ca evenimentul rutier sa fie considerat accident de munca si deci nu putea fi inregistrat ca AM, nu vad de ce doriti in prezent sa fie considerat AM. Nu are rost sa mai sesizati ITM degeaba.
Indiferent de perioada scursa de la producerea unui AM, se poate sesiza ITM.
in conditiile unui accident rutier in urma caruia se intocmeste si un dosar penal politia are obligatia sa asesizeze ITM daca se constata ca sunt indeplinite conditiile unui AM? iar daca nu o face inseamna ca nu sunt conditii de AM? multumesc mult inca odata
Definitia AM o gasiti in Legea ssm nr.319/ 2006
-art.5 lit.g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
In cazul unui accident rutier, evenimentul poate fi declarat AM daca victima era in timpul programului de lucru si efectua o activitate conform sarcinilor de serviciu, daca lucratorul respectiv se deplasa de la domiciliu spre serviciu si invers, pe traseul si in intervalul de timp mentionat in fisa insdividuala de instruire ssm.
Lucratorii au obligatia sa anunte evenimentele produse in care au fost implicati, angajatorilor, inclusiv accidentele de circulatie, in care au fost implicati.
-art.26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
Angajatorii au obligatia sa anunte evenimentele produse la ITM, inclusiv evenimentele produse ca accidente de circulatie.
-art.27 al.(1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5 lit.f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
Daca sunt indeplinite conditiile mentionate mai sus, atunci evenimentul se cerceteaza ca AM, de catre firma daca este vorba de incapacitate temporara de munca, de catre ITM daca este vorba de invaliditate, deces sau accident colectiv.
Poltia nu are atributii privind declararea unui eveniment rutier ca AM. La solicitarea scrisa a firmei unde este angajata victima, respectiv a ITM, dupa caz, politia are obligatia sa trimita PV de cercetare a evenimentului rutier.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Septembrie 2013
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident din cauze patologice Anca1983 Anca1983 Bună seara. Va rog sa imi explicați ce demersuri trebuie făcute de către specialistul ssm la ITM în cazul în care un angajat, cu probleme de sănătate ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - cand este si accident de munca. Sanda67 Sanda67 Buna ziua. As dori sa aflu daca un accident rutier, in urma caruia soferul, angajat al unei societati, nu a avut nevoie de ingrijiri medicale, dar care s-a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , daca in unitate un salariat sufera un accident vascular ... MariaTocileanu MariaTocileanu Buna ziua , daca in unitate un salariat sufera un accident vascular in timpul programului de lucru este considerat accident de munca? Se comunica la ITM?Va ... (vezi toată discuția)