avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Restituirea permisului e conditionata de plata amenzii
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Restituirea permisului e conditionata de plata amenzii

Astazi mi-a fost ridicat permisul 60de zile si am primit si 480lei amenda.
La expirarea celor 60 de zile imi pot ridica permisul fara sa fi platit amenda ?
Inca nu au intrat in vigoare modificarile la codul rutier astfel incat va puteti ridica permisul daca nu ati achitat amenda.
Va puteti reduce perioada de suspendare la 30 de zile la cerere conform art. 104 din oug 195 in conditiile in care indepliniti cerintele art. 221 din hg1391.

Art.104. – La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere al judeţului sau al municipiului Bucureşti pe raza căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, dar nu mai puţin de 30 de zile, în condiţiile prevăzute în regulament.

Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca :
a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit ca a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenta alcoolului;
d) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt în functiune.

Am avut permisul suspedant pe 30 zile si o amenda de 600 lei uare imi pot ridica permisul fara plata amenzi ? Si risc ceva daca nu platesc amenda la timp oricum nu o mai pot plati la jumate si uare mai trebuie sa dau examen 13 din 15

nu mi la luat pentru neacordare prioritate pietoni si mia da amenda si pentru centura deaia am luat 600 lei in 48 h ar veni 300 da am zis ca au trecut alea 48 h

[mesaj editat - 1.3 din regulament]
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere permis, pv gresit florinsima florinsima buna ziua!mi-a fost retinut permisul de conducere,pt.90 zile,deoarece mi-a iesit alcoolemie 0,25.in procesul verbal este gresit cnp.ce pot face,care sunt ... (vezi toată discuția)
Reducere suspendare permis auto neacordata... romulus1974 romulus1974 Buna ziua, am fost prins cu numere rosii expirate de o zi , nu mai conteaza a inceput tot calvarul parchet ,politie bla ,bla a sosit hotararea 300 ron amenda ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis 120zile zaneht zaneht am fost surprins de aparatul radar cu peste 50km/h depasind pe linie continua simpla pt care am fost amendat cu 9puncte de penalizare cu amenda aferenta de ... (vezi toată discuția)