avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cand se prescrie executarea pedepsei ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cand se prescrie executarea pedepsei ?

Buna ziua in primul rand .As dori un raspuns cat mai apropiat problemei pe care o am : Am fost desinteresat de problema mea si am fost condamnat in lipsa ( eu sunt in Spania ) la 3 ani cu executare pt complicitate la inselaciune in anul 2006 definitiv la curtea de apel ,imediat am intentat recurs si a fost respins in 2008 ca nefondat . Daca nu faceam recurs stiu ca se prescria in 2014 ( dupa 5+3 ) dar daca am facut recurs atunci timpul de prescriptie se calculeaza din 2008 sau ramane tot din 2006 ? Si inca ceva : In ce masura m-ar ajuta noul cod penal din feb.2014 ? In baza art 26 C.pen rap.la art 215 alin 2 si 3 C.pen pentru comiterea infractiunii de complicitate la inselaciune (pct.6-R ) condamna inculpatul la pedeapsa de : 3 ani inchisoare cu art.71,art 64 lit.a,b,c C.pen. Eventual un sfat cu pasii care m-ar favoriza sa-i urmez ....Multumesc Anticipat .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:31, 5 Octombrie 2013
Art. 126

Termenele de prescripţie a executării pedepsei

Termenele de prescripţie a executării pedepsei pentru persoana fizică sunt:

a) 20 de ani, când pedeapsa care urmează a fi executată este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de 15 ani;

b) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul celorlalte pedepse cu închisoarea;

c) 3 ani, în cazul când pedeapsa este amenda.


Termenele arătate în alin. 1 şi 1ind1 se socotesc de la data când hotărârea de condamnare a rămas definitivă, iar cele arătate în alin. 2 curg de la rămânerea definitivă a hotărârii sau, după caz, de la data când poate fi pusă în executare, potrivit legii, ordonanţa prin care s-a aplicat sancţiunea.

Pedeapsa dvs. se prescrie in 2016.
Multumesc pt raspuns .Ma ajuta cu ceva noul cod penal in feb 2014 ? As putea cere rejudecarea ? As putea primi cu suspendare ? ...de aici sau ar trebui sa ma predau ?
Multumesc inca o data pt raspuns d-le avocat .I-mi este clar cu prescrierea ,acum as dori sa fiu mai explicit cu a doua intrebare daca sunteti amabil sa i-mi dati un raspuns in limita posibilitatilor . Deci in 2008 am primit definitiv 3 ani cu executare la curtea de apel iar eu pana in acel moment desinteres total deci am fost judecat in lipsa ,nici macar nu stiu care era incadrarea mea . Ce vreau eu sa intreb e unde era incadrarea mea in acel moment si daca mi sa dat maximul ?.. si daca din 1 feb 2014 mi se schimba incadrarea ? Daca eu sunt in Spania beneficiez de schimbare de incadrare si reducere de pedeapsa sau trebuie sa fiu in penetenciar in data de 1 feb 2014 ca sa pot beneficia ,am inteles ca depinde si de valoarea inselaciunii .Fapta mea este Complicitate la inselaciune de 1000 DM pe linga datele de la prima intrebare unde am spus si articolele din pedeapsa mea . Mentionez ca am auzit ca fiind suma mica s-ar putea ca din 1 feb incadrarea mea sa fie de la 6 luni la 2 ani ,nu stiu daca e adevarat . Si in final daca se schimba acea incadrare si se transforma in 6 luni cum ar fi calculul prescriptiei (au trecut 5 ani ) si daca trebuie sa fiu acolo sa cer asta sau pot si de aici ? Va multumesc anticipat si sper ca nu v-am facut capul calendar . Este foarte important pt mine sa primesc un raspuns corect ca sa pot lua decizia vietii mele !
ART. 215 c.p. in vigoare
Înşelăciunea
Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.
Înşelăciunea săvârşită prin folosire de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
Inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alineatele precedente, după distincţiile acolo arătate.

Emiterea unui cec asupra unei instituţii de credit sau unei persoane, ştiind că pentru valorificarea lui nu există provizia sau acoperirea necesară, precum şi fapta de a retrage, după emitere, provizia, în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plăti înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul arătat în alin. 1, dacă s-a pricinuit o pagubă posesorului cecului, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alin. 2.
Înşelăciunea care a avut consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

ART. 244 Legea 286/2009(viitorul cod penal)
Înşelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.
ART. 6 Legea 286/2009
Aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei
(1) Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, sancţiunea aplicată, dacă depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită, se reduce la acest maxim.
(2) Dacă după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare la detenţiune pe viaţă şi până la executarea ei a intervenit o lege care prevede pentru aceeaşi faptă numai pedeapsa închisorii, pedeapsa detenţiunii pe viaţă se înlocuieşte cu maximul închisorii prevăzut pentru acea infracţiune.
(3) Dacă legea nouă prevede în locul pedepsei închisorii numai amenda, pedeapsa aplicată se înlocuieşte cu amenda, fără a se putea depăşi maximul special prevăzut în legea nouă. Ţinându-se seama de partea executată din pedeapsa închisorii, se poate înlătura în totul sau în parte executarea amenzii.
(4) Măsurile educative neexecutate şi neprevăzute în legea nouă nu se mai execută, iar cele care au corespondent în legea nouă se execută în conţinutul şi limitele prevăzute de aceasta, dacă este mai favorabilă.
(5) Când legea nouă este mai favorabilă în condiţiile alin. (1) - (4), pedepsele complementare şi măsurile de siguranţă neexecutate şi neprevăzute în legea nouă nu se mai execută, iar cele care au corespondent în legea nouă se execută în conţinutul şi limitele prevăzute de aceasta.
(6) Dacă legea nouă este mai favorabilă numai sub aspectul pedepselor complementare sau măsurilor de siguranţă, acestea se execută în conţinutul şi limitele prevăzute de legea nouă.
(7) Când o dispoziţie din legea nouă se referă la pedepse definitiv aplicate, se ţine seama, în cazul pedepselor executate până la data intrării în vigoare a acesteia, de pedeapsa redusă sau înlocuită potrivit dispoziţiilor alin. (1) - (6).

Dupa cum observati pedeapsa dvs nu depaseste maximul pedepsei prevazute in legea noua, in opinia mea nu se schimba nimic.
Sa inteleg ca , complicele are aceeasi incadrare ca si autorul in noul cod ? totusi in acest moment eu nu pot sa cer revizuirea sau rejudecarea cazului de aici din Spania .Cred ca as putea sa-l cer doar daca as fi acolo,nu sunt sigur ...Cu intrarea in vigoare al noului cod as avea dreptul acesta de aici sau tot asa prin prezenta mea acolo ( adica daca ma predau ) ? ...daca il am ,nu stiu...

Alte discuții în legătură

Interesant-ultima sansa...-posibila? pici80 pici80 dupa cum am auzit noul cod penal intra in vigoare in data de 01 febr 2014...iar pedepsele pt inselaciune arata asa: ... (vezi toată discuția)
Art 215 alin 1.2.3.5. in noul cod aleale88 aleale88 buna ziua stiti cumva la art 215 al 1,2,3,5, care sunt pedepsele in noul cod penal de la 01 feb ?dar evaziunea ? (vezi toată discuția)
Prescriptia in cazul inselaciunii daca o fapta incadrata ca inselaciune a fost comisa in mai 2001 cind intervine prescriptia ? (vezi toată discuția)