avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangere penala - notiune, aparare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangere penala - notiune, aparare

ce inseamna? care sunt pasii pentru a te apara?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:53, 27 Septembrie 2013
ART. 222 c.p.p.
Plângerea
#M36
(1) Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau de o persoană juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracţiune.
#M64
(2) Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, indicarea făptuitorului, dacă este cunoscut şi a mijloacelor de probă.
#B
(3) Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.
(4) Plângerea făcută oral se consemnează într-un proces-verbal de organul care o primeşte.
(5) Plângerea se poate face şi de către unul dintre soţi pentru celălalt soţ, sau de către copilul major pentru părinţi. Persoana vătămată poate să declare că nu-şi însuşeşte plângerea.
(6) Pentru persoana lipsită de capacitatea de exerciţiu, plângerea se face de reprezentantul său legal. Persoana cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face plângere cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de legea civilă.
#M64
(7) Plângerea greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite pe cale administrativă organului competent.
(8) Plângerea îndreptată la organul de urmărire penală, care nu cuprinde elementele prevăzute la alin. 2, se restituie petiţionarului pe cale administrativă, cu indicarea elementelor care lipsesc.
(9) În cazul în care plângerea este întocmită de către o persoană care locuieşte pe teritoriul României, cetăţean român, străin sau persoană fără cetăţenie, prin care se sesizează săvârşirea unei infracţiuni pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, organul judiciar este obligat să primească plângerea şi să o transmită organului competent din ţara pe teritoriul căruia a fost comisă infracţiunea. Regulile privind cooperarea judiciară în materie penală se aplică în mod corespunzător.
#B
Dreptul de a te apara are o conotatie complexa si depinde de cadrul concret raportat la situatia de fapt si situatia de drept.
Daca ati depus o plangere penala nu sunteti obligat sa va aparati.
Organul de ancheta penala va efectua cercetarile care se impun in vederea tragerii la raspundere penala a faptuitorului daca este vorba de o infractiune si cel indicat in plangere este autorul faptei.
Ultima modificare: Vineri, 27 Septembrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala trebuie scris personal? phil26 phil26 Am facut o plangere penala, am scris totul si am trimis probele si totul, si acuma am primit scrisoarea asta. Dece trebuie sa ma mai duc si personal la ... (vezi toată discuția)
Pot sa trimit dosarul penal direct in instanta penala? eusaisapte eusaisapte Exista o lege care nu ma lasa sa depun dosarul direct la tribunal sectia penala? (vezi toată discuția)
Formula legala art. 222-223 cpp justice123 justice123 De la DNA mi-au returnat plangerea pe motiv ca nu am formulat-o legal cf. art. 222-223 CPP zic ei. Formatul e cam asa: Reclamatie - Somatie - ... (vezi toată discuția)