avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor salarial
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor salarial

pentru 8 ore de munca suplimentara primesc 25 de lei. la o medie de peste 70 ore suplimentare pe luna mi se pare putin. plus ca e trecuta drept premiu. cum se calculeaza acest spor de 75% . prin adaugare la salar inteleg, adica 175% sau numai 75% din salariul de baza.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:58, 27 Septembrie 2013
Mai intai se calculeaza salariul tarifar orar la care se aplica procentul de 75% si rezulta astfel suma care se achita suplimentar pentru orele efectuate peste programul normal de lucru.
Astfel orele suplimentare se platesc cu 175% (100%+75%-spor).
Nu aveti dreptul sa efectuati o medie de 70 de ore suplimentare pe luna. Conf art 121 alin 2 CM efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită este interzisă, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
Conf art 260 alin 1 lit. i CM nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară, se sanctioneaza cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Angajatorul se poate revanşa faţă de salariat, pentru orele suplimentare de muncă, în două feluri:
- compensarea cu ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice de după efectuarea orelor suplimentare;

- adăugarea unui spor la salariu (corespunzător cu durata muncii suplimentare).

Prin urmare, plata orelor suplimentare este obligatorie daca in termen de 60 de zile de la efectuarea acestora nu a fost compensata cu timp liber platit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare lucialuca lucialuca Angajatorul sustine ca orele suplimentare se platesc abia dupa 3 luni de la efectuarea lor. Este in concordanta cu Codul Muncii acest lucru? (vezi toată discuția)
Orele suplimentare maritica balan maritica balan buna ziua ! sunt angajata cu CM partial 4ore/zi la o firma , in perioada cand colegu a fost in CO am stat 8 ore /zi deoarece suntem doar 2 oameni unu cu ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare carpaho carpaho daca un salariat are ore suplimentare in fiecare luna peste media admisa de codul muncii ce trebuie sa faca angajatorul. Sa mai angajeze inca un om pe aceasi ... (vezi toată discuția)