avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Problema numelui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Problema numelui

Buna ziua,

As dori daca se poate sa ma lamuriti in privinta unui aspect legat de divort, in cazul revenirii la numele purtat inainte de casatorie. Despre ce este vorba: sotul si sotia au un imobil dobandit in timpul casatoriei. In cartea funciara, imobilul este deci proprietate comuna si este ipotecat in favoarea unei banci de la care s-a luat un credit. Am 2 intrebari:
1. Revenirea la numele de dinainte de casatorie trebuie sa implice formalitati de modificare a numelui in cartea funciara si/sau contractul cu banca, sau acestea nu sunt necesare avand in vedere ca va exista o hotarare definitiva de divort cu precizarea schimbarii numelui ?
2. Poate fi justificata ideea (vehiculata de unii avocati) ca ar fi mai bine ca actiunea de divort sa aiba loc abia dupa impartirea de comun acord a proprietatilor comune (vezi imobilul), din pricina faptului ca revenirea la numele anterior ar genera complicatii la impartire (vezi intrebarea 1) ? Sau altele ar putea fi motivele ?

Multumesc si o zi cat mai buna!
1. Nu implica nicio formalitate in plus.
2. Nu este justificata.

Puteti sa faceti modificarile in Cartea Funciara in momentul in care fosta sotie isi intabuleaza in Cf dreptul de proprietate si asupra cotei de 1/2 apartinand sotului, dobandit in urma partajului.
Multumesc frumos.
Din cate inteleg, si am citit pe site, pe langa cererea de divort se poate (nefiind obligatoriu) atasa o cerere adiacenta de partaj a bunurilor.
1. In cazul in care sotul si sotia au stabilit de comun acord cum sa-si imparta bunurile, mai este necesara inaintarea explicita a unei asemenea cereri ?
2. Daca da, in solicitarea respectiva trebuie specificata lista bunurilor comune si modul in care vor fi impartite sau e suficient consimtamantul scris ?

Multumesc din nou
Ultima modificare: Marți, 24 Martie 2009
cretu2, utilizator
Nu este vorba ca se ataseaza o alta cerere ci pe cererea de divort, pe langa desfacerea casatoriei , schimbarea numelui sre poate pune si un capat de cere in ceea ce priveste partajul bunurilor comune.
Daca v-ati inteles cu privire la impartirea caestor bunuri , faceti o tranzactie si o depuneti la dosar si instanta va luat act de aceasta tranzactie.
Apreciez lamuririle pe care mi le-ati dat in raspuns si totusi consider ca raspunsul a fost partial. Revin cu intrebarea 1:
In cazul in care sotul si sotia au stabilit de comun acord cum sa-si imparta bunurile, mai este necesara redactarea explicita a unui astfel de capat de cerere in cererea de divort ?

Multumesc frumos
Pentru a se redacta o hotarare de partaj care sa respecte intelegerea partilor, este necesar. Altfel nu veti avea un titlu de proprietate opozabil tertilor.

Alte discuții în legătură

Pot sa dau partea mea din proprietate unui copil danut.cheptanaru danut.cheptanaru pot sa dau partea mea din proprietatea comuna(o casa) cu sotia ,unui copil de al nostru fara sa fim divortati (vezi toată discuția)
Bun comun avdodo avdodo Speta este urmatoarea:sotii au bun comun ( apartament),vor sa divorteze insa inainte de a depune actiunea in instanta,unul din soti vrea sa cedeze partea lui ( ... (vezi toată discuția)
Partaj divorÞ IAMANDI CRISTIAN IAMANDI CRISTIAN Bună ziua, 1.În situaţia în care soţii hotărăsc de comun acord să divorţeze pe cale amiabilă, bunurile dobândite în comun în perioada ... (vezi toată discuția)