avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis categoria B + remorca tandem, ansamblu < 3500 kg
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis categoria B + remorca tandem, ansamblu < 3500 kg

Buna ziua,
Lucrez si locuiesc in Germania. Posed un autoturism de maxim 2000 kg (masa proprie si incarcatura) care are voie sa tracteze o remorca de maxim 1500 kg (masa proprie si incarcatura). Remorca este tandem, adica are 4 roti, dar cu osiile apropiate, solidarizate cu cadrul remorcii (adica osia din fata nu poate fi rotita de catre protapul remorcii, ca la remorca de camion sau de tractor). Ambele le-am inmatriculat si le folosesc in Germania, perfect legal (conform legislatiei germane !)
Am cunostinte in Romania (care au intrebat diferiti politisti de la Rutiera), care mi-au spus ca nu as avea voie sa tractez o asemenea remorca pe drumurile din Romania, pentru ca as avea nevoie de B + E, deoarece chiar daca nu depasesc 3500 pe ansamblu, remorca are 2 axe.
Pe Wikipedia ([ link extern ] .
Cum e precizat in lege, de fapt ? Va rog sa-mi indicati si sursa textului de lege, eventual cu adresa paginii de internet.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 15:55, 30 Noiembrie 2018
Nr de axe nu are nicio legatura cu categoria ci doar masa totala maxima autorizata.

OUG195 -actualizata 2013
Art.6. - În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:
18. masă totală maximă autorizată – masa maximă a unui vehicul încărcat, declarată admisibilă în urma omologării de către autoritatea competentă;

Art. 24^1. -
(3) Persoanele care posedă permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevăzute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, în cazul în care ansamblul depăşeşte 3.500 kg, numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de formare în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.

Anexa nr. 1 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002)
---------------------------------------------------------------
Categorii de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere

Categoriile de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere, prevăzute la art. 20 alin. (2), se definesc astfel:
f) categoria B:
1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;
3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;
g) categoria BE: ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă sau semiremorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg;

Ati fi incadrat la lit. f) pct.3 numai in cazul in care ansamblul ar depai 3500 kg dar cum masina are 2000 iar remorca 1500 atunci ansamblul are fix 3500 kg.

Cred ca intelegeti ce vreau sa sublniez, ansamblul nu depaseste 3500 kg. ;);)

A depasi inseamna sa fie "peste" iar "egal" nu este acelasi lucru cu "depasirea"!

Pentru a va incadra la lit, f) pct.3, atunci acesta trebuia formulat "in cazul in care ansamblul are "cel putin" 3500 kg" trebuie facuta dovada ca au absolvit un curs de formare ...

Parerea mea este ansamblul se incadreaza la lit. f) pct. 3 dar ca puteti sa conduceti numai cu B fara dovada cursului de formare solicitat la art. 24^1, alin. (3).

Ptr a va incadra la BE ansamblul trebuie sa depaseasca 4250 kg, ceea ce nu este cazul.
O scurtă precizare aici. Remorcile tandem au masa maximă autorizată mai mare de 1500kg, din ce am văzut. Asta vedeți în specificațiile producătorului și/sau în brieful remorcii. Ideea de bază este că se calculează suma celor 2 mase: masa maximă autorizată a vehiculului trăgător plus masa maximă autorizată a remorcii. Această sumă nu trebuie să depășească 4250kg pt categoria B. Dacă depășește, atunci este necesară categoria BE (diferită de B+E) în care vehiculul tractor este din categoria B.
Mai pe intelesul tuturor, cu categoria B se poate conduce un vehicul ce nu pote depasi 3500kg si la care se poate adauga o remorca mai mica de 750kg. Cu un curs urmat la o scoala de soferi se poate conduce un ansamblu ce nu depaseste 4250kg. si nu se da examen cu politia. Pentru a conduce un ansamblu ce depaseste 4250kg este necesara categoria BE. Categoria BE se obtine urmand o scoala de soferi si urmat de un examen teoretic si practic cu politia.
Ultima modificare: Duminică, 6 Mai 2018
hfr, utilizator
buna ziua cu b pot conduce un tractor agricol si cu ce utilaje ma incadrez dupa el iar tot cu b pot conduce o masina tarata de 7500 kg ce este adusa la b si cate khilograme am voie peste ce este tarat va multumesc
In legislatie sunt prevazute conditiile care trebuie sa le indeplineasca ansamblul de vehicule care poate fi condus de catre posesorul unui permis de conducere categoria B. Vehiculele sunt inmatriculate in Germania si posedati acte (carte de identitate, certificat de inmatriculare sau alte acte din care rezulta masa totala maxim admisa). Traduceti-le si cu o copie a capitolului din OUG 195/2002 care se refera la permisul de conducere sa le aveti in permanenta asupra dvs. cand conduceti. Daca va opreste vreun agent de politie aratati actele justificative care va permite sa conduceti ansamblul de vehicule avand permis categoria B. Daca nu intelege va va intocmi un proces verbal de contraventie care va fi anulat in instanta.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce am voie cu categoria b draganjvc draganjvc am un opel astra h de 1380kg greutatea proprie si 1920 kg maxim autorizat si o rulota de 970kg greutatea proprie si 1000kg maxim autorizat .cu disc de ... (vezi toată discuția)
Categoria b si tr ContSters308198 ContSters308198 Salutare! Eu am permisul luat acum 13 ani, atunci am dat pt b si tr. intrebarea mea este> Pot eu sa conduc un vehicul si o remorca cu masa mai mare de ... (vezi toată discuția)
Noul cod rutier sandidu sandidu conform N.C.R \\"\\"\\"\\"Categoria B: 3.ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un ... (vezi toată discuția)