avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salar +diurna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salar +diurna

Buna ziua sint din medias si acuma 4 luni m-am angajat la o firma de tranport din Timisoara care desfasoara activitatea in comunitatea europeana mai precis italia -germania cu precizarea ca diurna pe zi este de 45 eur si salarul in tara 1100 ron brut ,dupa o perioada de 2 saptamini mi-am dat seama ca sa comit nereguli si am instintat patronul ca vreau in cel mai scurt timp sa intrerupem colaborarea la care el a fost deacord da la care nu a vrut sa-mi semneze cererea de lichidare pe motiv ca nu este nevoie .

Au trecut 4 luni si nu refuza sa-mi plateasca diurna +salar dar invoca fel si fel de motive ( nu am acuma timp,suna saptamina urmatoare ,nu s-a facut inca calculul ,cind vine ziua de salar ii primesti) ca urmare m-am hotarit sa deschid actiune inpotriva firmei .
intrbarea mea este unde trebuie deschi proces inpotriva firmei la Timisoara unde este sediul firmei sau pot si la medias adresa mea dedomiciliu. multumesc aticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:25, 28 Septembrie 2013
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

In speta, puteti promova actiunea la Tribunalul Sibiu.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Septembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa-mi recuperez banii pe munca depusa caroi caroi buna ziua.am lucrat la o firma de constructi cam 1luna si doua saptamani si nu miam primit bani ma tot minteste ca nu a incasat si ca nare bani dar mai exista ... (vezi toată discuția)
Demisie si drepturile angajatului karina7 karina7 buna am si eu o intrebare. mi-am dat demisia acu o luna si inca nu mi-am primit tot salarul, doar o mica parte din el. ce as putea face in legatura cu asta ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am mare nevoie de indrumarea dvs! manea_mihaela manea_mihaela Prietenul meu a lucrat timp de o luna la o firma de securitate cu contract de munca, a plecat in conditii normale, a stat in preaviz 15 zile si cu toate ... (vezi toată discuția)