avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Reprogramare convocare de catre expert
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Reprogramare convocare de catre expert

Am fost citat de catre expertul contabil pentru a ma prezenta astazi, luni, la ora 9 dimineata,cu toate documentele necesare intocmirii raportului de expertiza contabila aprobata in instanta.

Problema este ca am intrat in posesia citatiei doar sambata in jurul orei 14, intrucat biletelele de avizare din partea postasului au fost furate de catre cei din bloc.

Fiind weekend mi-a fost imposibil sa pregatesc copii certificate ale documentelor solicitate

Intrebare

Pot cere o amanare de cateva ore , maxim o zi, ptr pregatirea documentelor?Pot face acest lucru prin email sau telefon, sau e mai bine sa ma prezint personal,la ora fixata si sa explic situatia?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:17, 30 Septembrie 2013
se poate cere amanare.....dar, sa o faceti in scris, sub forma unei cereri!Explicati situatia si motivul pentru care o cereti.
Daca este vorba de un proces, acesta are cel putin doua parti, una dintre acestea fiind dvs. Cealalta parte nu poate fi anuntata legal de amanarea efectuarii expertizei. Parerea mea este sa va prezentati si sa cereti amanare pentru prezentarea actelor.
Am solicitat amanare de maxim o zi ptr prezentarea documentelor atat prin sms cat si prin email , transmise cu o ora inainte de ora convocarii.Am vorbit si telefonic cu expertul.

Se poate considera suficient?

Expertul a spus ca nu s-a prezentat la convocare nici partea incriminata si e posibil sa faca chiar astazi cerere de amanare a expertizei.

Intrebari

1) - Este obligatoriu ca partile participante la expertiza sa fie convocate simultan de catre expert?
2}- Pot fi convocate si la ore diferite , tocmai ptr ca fiecare sa-si exprime punctul de vedere in liniste , cu claritate?
3}- Ce se intampla daca partea incriminata nu se prezinta de mai multe ori atunci cand este convocata, lipsind nemotivat.?
Poate instanta sa o oblige sa se prezinte in fata expertului, considerand ca impiedica in mod voit aflarea adevarului?
In Noul cod de procedura civila se mentioneaza:

Efectuarea expertizei la fata locului
Art. 335. - (1) Daca pentru expertiza este nevoie de o lucrare la fata locului sau sunt necesare explicatiile partilor, ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire, in care li se vor indica ziua, ora si locul unde se va face lucrarea. Citatia, sub sanctiunea nulitatii, trebuie comunicata partii cu cel putin 5 zile inaintea termenului de efectuare a lucrarii. Confirmarea de primire va fi alaturata raportului de expertiza.
(2) Partile sunt obligate sa dea expertului orice lamuriri in legatura cu obiectul lucrarii.
(3) In cazul in care una dintre parti opune rezistenta sau impiedica in orice alt mod efectuarea lucrarii, instanta va putea socoti ca dovedite afirmatiile facute de partea adversa cu privire la imprejurarea de fapt ce face obiectul lucrarii, in contextul administrarii tuturor celorlalte probe.
(4) Cheltuielile efectuate cu expertiza pana la data refuzului vor fi suportate de partea care s-a opus efectuarii expertizei.
(5) In mod exceptional, cand aflarea adevarului in cauza este indisolubil legata de efectuarea probei cu expertiza tehnica, instanta va autoriza folosirea fortei publice in scopul efectuarii expertizei, prin incheiere executorie pronuntata in camera de consiliu, dupa ascultarea partilor.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Ar trebui sa depuneti la instanta o nota scrisa in care sa motivati de ce nu ati participat la data convocarii si sa detaliati actiunile intreprinse de catre dvs. (telefon, e.mail). Postasul este obligat sa predea recomandata in mana, titularului adresant. Acesta lasa 2-3 avize de ridicare corespondenta de la oficiul postal, atunci cand adresantul nu este gasit la adresa indicata pe plic.
La termenul de depunere a raportului de expertiza, expertul va depune la instanta motivarea sa, de ce nu a depus raportul de expertiza, respectiv - neprezentarea partilor la data convocarii.
Instanta poate decide amendarea partii care nu s-a prezentat la data convocarii si/ sau nu a depus documentele solicitate de catre expert, cu amenda judiciara sau sa acorde un alt termen pentru depunerea raportului de expertiza. Motivarea dvs. ca avizele postasului au fost furate este destul de subtire.
Nu ati precizat care a fost raspunsul expertului la interventia dvs. pentru a motiva neparticiparea dvs. la expertiza, la data convocarii.
1) Toate partile implicate in proces trebuie convocate in scris la aceeasi data, ora si in acelas loc
2) Partile nu pot convocate la ore diferite. Din discutia in contradictoriu iese la iveala realitatea
3) In cazul in care una dintre parti nu se prezinta la convocarea expertului, expertul consemneaza in raportul de expertiza acest fapt. In elaborarea raportului de expertiza expertul va tine seama numai de problemele ridicate de partile prezente. Daca prezenta partii care a lipsit de la convocarea expertului este absolut obligatorie, in lipsa acesteia nu se poate efectua expertiza (de exemplu, evaluarea unui locuinte nu se poate face in absenta partii care locuieste in locuinta respectiva) expertul va depune o cerere in care arata cauza pentru care nu poate efectua expertiza, cere un nou termen si solicita punerea in vederea partii care a lipsit de la efectuarea expertizei sa se prezinte la urmatoarea convocare a expertului. Instanta poate amenda partea care nu se prezinta nemotivat la convocarile expertului.

Alte discuții în legătură

Termen de citare la expertiza bukinst bukinst Expertul a trimis citatia pentru expertiza prin Epost ]n data de 8.06. pentru data de 9.06 orele 10,30. Cel citat nu a fost gasit la domiciliu in data de 8.06 ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara fara citarea paratului district district Sunt in proces cu asociatia de proprietari ptr cote de intretinere umflate, calculate incorect, nerespectand prevederile legii 230/2007. Instanta a aprobat ... (vezi toată discuția)
Urgent va rog ! comunicare acte catre expert inainte de intrunirea partilor ? Krissia . Krissia . Am cateva neclaritati si poate ma lamureste cineva va rog. 1) S-a primit prin e-mail adresa de la expert pt convocarea partilor, dar pana acum nu s-a primit ... (vezi toată discuția)