avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza judiciara fara citarea paratului
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza judiciara fara citarea paratului

Sunt in proces cu asociatia de proprietari ptr cote de intretinere umflate, calculate incorect, nerespectand prevederile legii 230/2007.

Instanta a aprobat expertiza contabila solicitata de parat.

Problema este ca expertiza s-a efectuat fara sa fiu citat de catre expert( sau e f posibil ca citatia lasata sa fi fost furata de cei de la bloc, astfel ca nu am avut stiinta despre ea.)

Maine este termen de judecata.Nu am primit vreun exemplar din raportul de expertiza, nu cunosc rezultatul ei.

Intrebare

Pot cere in instanta un nou termen de judecata ptr studierea raportului de expertiza si formulare observatiilor mele cu privire la raport, dat fiind motivele prezentate?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 20:06, 11 Septembrie 2013
bineinteles ca puteti cere termen pentru a lua act de continutul expertizei, dar inainte de acest lucru, expertiza nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin scrisoare recomandata.citatia, sub sanctiunea nulitatii, trebuie comunicata partii cu cel mult 5 zile inainte de termenul stabilit pentru efectuarea expertizei. Puteti cere pentru acest motiv refacerea expertizei.
In Noul cod de procedura civila se mentioneaza:
Efectuarea expertizei la fata locului.
art. 335 al.(1) Daca pentru expertiza este nevoie de o lucrare la fata locului sau sunt necesare explicatiile partilor, ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire, in care li se vor indica ziua, ora si locul unde se va face lucrarea. Citatia, sub sanctiunea nulitatii, trebuie comunicata partii cu cel putin 5 zile inaintea termenului de efectuare a lucrarii. Confirmarea de primire va fi alaturata raportului de expertiza.
al.(2) Partile sunt obligate sa dea expertului orice lamuriri in legatura cu obiectul lucrarii.
al.(3) In cazul in care una dintre parti opune rezistenta sau impiedica in orice alt mod efectuarea lucrarii, instanta va putea socoti ca dovedite afirmatiile facute de partea adversa cu privire la imprejurarea de fapt ce face obiectul lucrarii, in contextul administrarii tuturor celorlalte probe.
al.(4) Cheltuielile efectuate cu expertiza pana la data refuzului vor fi suportate de partea care s-a opus efectuarii expertizei.
al.(5) In mod exceptional, cand aflarea adevarului in cauza este indisolubil legata de efectuarea probei cu expertiza tehnica, instanta va autoriza folosirea fortei publice in scopul efectuarii expertizei, prin incheiere executorie pronuntata in camera de consiliu, dupa ascultarea partilor.

Daca expertul nu a trimis adrese de convocare pentru parti la o anume data, pentru efectuarea unei lucrari la fata locului, este posibil ca expertul sa dispuna de suficiente documente (lucru care poate fi apreciat de acesta), documente deja aflate la dosarul cauzei si sa poata intocmi raportul de expertiza tehnica judiciara, fara a fi utila pentru expert o lucrare la fata locului.
Expertul poate cere instantei de judecata ca partile sa depuna la dosar alte documente (le nominalizeaza), caz in care nu face si o lucrare la fata locului.
In majoritatea cazurilor, expertul/ specialistul tehnic judiciar convoaca partile, prin scrisoare recomandata/ cu confirmare de primire, dar in conditiile in care este supraincarcat cu dosare (este nominalizat sa efectueze expertize in multe dosare/ la judecatorii, tribunale, parchete, din toata tara), atunci, cu siguranta, expertul/ specialistul tehnic judiciar va depune nota la instanta cu documentele (nominal) care ii sunt necesare pentru intocmirea raportului de expertiza.
Este dreptul dvs., sa faceti observatii la raportul de expertiza, sa solicitati instantei un nou termen de judecata pentru a avea timp sa studiati raportul de expertiza, dar trebuie sa aveti in vedere si prevederea subliniata de mine in textul de lege.
Confirmarea de primire se semneaza de catre adresant, nu se lasa in cutia de posta. Expertul depune la dosar o data cu raportul, dovada convocarii partilor la expertiza. Daca altcineva a semnat in locul dvs. de primire a convocarii la expertiza, expertul nu este responsabil. Responsabilitatea o poarta postasul din zona dvs. In acest caz va trebui sa va adresati cu o sesizare la posta.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2013
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
In speta dvs. este necesara convocarea partilor pentru efectuarea expertizei. Convocarea Dvs. trebuia sa fie facuta prin scrisoare recomandata cu confirmarea de primire. Dvs. trebuia sa semnati de primirea scrisorii. Neprimirea scrusorii echivaleaza cu lipsa procedurii de convocare. La termenul urmator aratati acest aspect, solicitati constatarea nulitatii expertizei si refacerea acesteia cu respectarea procedurii legale privind convocarea partilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura de citare in cazul unei expertize efectuate la fata locului FlorentinaHaituc FlorentinaHaituc Mă regăsesc în următoarea situaţie şi aş aprecia dacă mi-ati putea oferi vreo sugestie. Sunt implicată într-un litigiu pentru care s-a dispus ... (vezi toată discuția)
Expertiza extrajudiciara ela30 ela30 Buna ziua, Intr-un dosar de executare am fost numita de executor sa calculez dobanda legala a unui debit(stabilit prin sentinta civila). Fiind o expertiza ... (vezi toată discuția)
Expertiza-citarea partilor rrocambole rrocambole Daca in Incheierea de sedinta prin care s-a dispus efectuarea unei expertize si s-au fixat obiectivele expertizei nu se mentioneaza ca expertiza se va efectua ... (vezi toată discuția)