avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Procedura de citare in cazul unei expertize efectuate ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Procedura de citare in cazul unei expertize efectuate la fata locului

Mă regăsesc în următoarea situaţie şi aş aprecia dacă mi-ati putea oferi vreo sugestie.
Sunt implicată într-un litigiu pentru care s-a dispus realizarea unei experize. Expertul nominalizat de către instanţă nu m-a citat printr-o scrisoare recomandată cu confirmare de primire ci printr-o simplă scrisoare. Menţionez că primirea acestei scrisori a avut loc cu doar o zi înainte de experiza de la faţa locului. Se consideră în acest caz că procedura de citare a fost legal efectuată? Iar în ipoteza în care, aducându-i la cunoştiinţă executorului că termenul nu este unul rezonabil, acesta refuză stabilirea unei alte date pentru efectuarea expertizei, este posibil să cer schimbarea acestuia? ªi ce s-ar întâmpla dacă expertul, neîntelegând imposibilitatea mea de a ajunge, efectuează totuşi expertiza? Acel raport nu este lovit de nulitate? Iar raportul de expertiză nu ar fi trebuit să fie însoţit de confirmarea de primire?
Mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: alcibiade , utilizator 22:43, 12 Ianuarie 2012
la sfarsitul expertizei se face un proces verbal cu cei care au fost de fata. daca nu puteti ajunge puteti trimite o ruda care printr-o declaratie de mana poate cere o alta data iar expertul pune la dosar acea hartie si se amana expertiza.
ªi în ipoteza în care nu am pe cine să trimit întrucât termenul nu îmi permite să găsesc o persoană disponibilă?
In cazul dvs exista doua vicii de procedura.
Primul - convocarea partilor se face, conform Codului de procedura civila, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Daca convocarea s-a facut prin scrisori simple expertul nu poate face dovada convocarii partilor. In acest caz procedura de convocare nu a fost indeplinita.
Al doilea - scrisoarea de convocare trebuie sa ajunga la destinatar (parte din proces) cu cel putin 5 zile inaintea datei stabilite pentru efectuarea expertizei.

Daca aceste doua conditii nu sunt indeplinite cumulativ puteti solicita instante declararea nulitatii expertizei si refacerea ei (fara onorariu suplimentar)
FlorentinaHaituc a scris:

Mă regăsesc în următoarea situaţie şi aş aprecia dacă mi-ati putea oferi vreo sugestie.
Sunt implicată într-un litigiu pentru care s-a dispus realizarea unei experize. Expertul nominalizat de către instanţă nu m-a citat printr-o scrisoare recomandată cu confirmare de primire ci printr-o simplă scrisoare. Menţionez că primirea acestei scrisori a avut loc cu doar o zi înainte de experiza de la faţa locului. Se consideră în acest caz că procedura de citare a fost legal efectuată? Iar în ipoteza în care, aducându-i la cunoştiinţă executorului că termenul nu este unul rezonabil, acesta refuză stabilirea unei alte date pentru efectuarea expertizei, este posibil să cer schimbarea acestuia? ªi ce s-ar întâmpla dacă expertul, neîntelegând imposibilitatea mea de a ajunge, efectuează totuşi expertiza? Acel raport nu este lovit de nulitate? Iar raportul de expertiză nu ar fi trebuit să fie însoţit de confirmarea de primire?
Mulţumesc anticipat!

Da .Aveti perfecta dreptate, doar ca nu e cazul de recuzare , nici nu se indeplinwsc conditiile de recuzare. E suficiaent de o nou cunvocare prin care sa se respecte un termen de minim 5 zile de la data primirii convocarii pana la data prezentari in vederea efectuarii expertizei in teren.
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2012
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
Dar in conditiile in care expertul trimite scrisoare recomandata si una dintre parti nu se prezinta si confirmarea este returnata de Posta Romana, chiar daca adresa este corecta ( cf datelor din dosarul cauzei) deoarece destinatarul nu este la domiciliu. Ce face in acest caz expertul judiciar ? Nu depune la instanta raportul de expertiza chiar daca acesta este finalizat ?
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2012
alcibiade, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza judiciara fara citarea paratului district district Sunt in proces cu asociatia de proprietari ptr cote de intretinere umflate, calculate incorect, nerespectand prevederile legii 230/2007. Instanta a aprobat ... (vezi toată discuția)
Expertiza efectuata fara convocarea partii chemate in garantie machis machis În cazul unei acţiuni în regres înregistrate în octombrie 2011 o societate de asigurare solicită societăţii A plata unei despăgubiri. Societatea A ... (vezi toată discuția)
Expertiza extrajudiciara ela30 ela30 Buna ziua, Intr-un dosar de executare am fost numita de executor sa calculez dobanda legala a unui debit(stabilit prin sentinta civila). Fiind o expertiza ... (vezi toată discuția)