Buna ziua, as dori sa fac o plangere la ITM, pentru neplata bonuri de masa luna trecuta si neplata salariu pe 13 zile lucrate luna in curs. Intrebarea mea este cat timp trebuie sa treaca ca sa ma pot adresa organelor competente, promisiuni de plata sunt pana azi.
1. Nu este prevazut in legislatia ca pentru a sesiz ainstitutiile competente trebuie sa treaca un anumit termen de la savarsirea unei fapte de catre angajator.
2. Puteti depune sesizarea la ITM . Insa, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
@DanielaMaria28
Pentru neacordarea tichetelor de masa aferente lunii august puteti sesiza organele abilitate enumerate mai sus. Mai intai verificati Regulamentul de acordare a tichetelor de masa existent in societate, si vedeti daca mai aveati sau nu dreptul de a le primi.
Pentru salariul aferent primelor 13 zile ale lunii septembrie, sesizarea o puteti depune dupa data prevazuta in CIM ca data platii salariului. Daca in CIM este prevazut ca primiti avans la salariu si acea data a expirat, iar dvs nu vi s-au achitat drepturile salariale, atunci se poate depune o sesizare.