avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit chirii
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit chirii

Buna ziua,

As dori daca se poate cateva lamuriri suplimentare legate de impozitul pe chirii si anume:
Daca exista un singur contract de inchiriere am inteles ca se plateste un impozit forfetar de 16% calculat asupra sumei de 75% din valoarea chiriei si in functie de situatie se mai plateste si contributia la sanatate.
Daca la sfarsitul anului exista 5 contracte de inchiriere in derulare atunci din anul urmator este obligatoriu ca impozitarea sa se faca in sistem real. Dar aici nu am inteles mai departe ce inseamna mai exact in sistem real si cum se procedeaza. Trebuie neaparat ca persoana fizica in cauza sa se inregistreze PFA la Registrul Comertului? Sau doar trebuie sa tina contabilitate ca un PFA sau asemanator cu PFA? Trebuie registru de incasari si plati? Daca da atunci care sume sunt considerate venituri, presupun ca cele din contractele de inchiriere. Si care vor fi cheltuielile deductibile, sau nu exista? Daca impunerea se face in sistem real atunci contractele de inchiriere se mai inregistreaza la Finante? Daca impunerea e in sistem real persoana fizica trebuie sa emita facturi si/sau chitante sau sunt suficiente contractele de inchiriere eventual inregistrate la Finante? Ma gandesc ca la impunerea in sistem real impozitul e de 16 % dar nu am inteles asupra carei sume se calculeaza? Si ma gandesc ca se mai plateste si contributia la sanatate in functie de caz sau la impunerea in sistem real e obligatorie contributia la sanatate? Dar contributia la pensii e obligatorie?
Am mai inteles ca se poate opta pentru impunerea in sistem real chiar si pentru un singur contract de inchiriere, este adevarat?
Orice lamuriri suplimentare legate de acest subiect sunt binevenite.
Multumesc

Alte discuții în legătură

Taxe si impozite pfa simonabrindusa simonabrindusa As dori un raspuns la o intrebare la care pana acum nu mi s+a putut da indiferent unde am intrebat. Sunt PFA si platesc impozit pe venit 16 %. Nu mai lucrez ... (vezi toată discuția)
1 iulie / cas & cass tome_ionica tome_ionica PFA sistem real. Sunt la zi cu platile in formatul actual. Concret, ce trebuie sa facem dupa 1 iulie legat de pensii si asigurari sociale? multumesc. (vezi toată discuția)
Obligatiile pfa fata de bs si bass(fonduri) ContSters109653 ContSters109653 Caut sa gasesc un raspuns competent si corect vis a vis de obligatiile unei persoane fizice autorizate care obtine venituri in sistem real . Multumesc (vezi toată discuția)