1) 16% din diferenta dintre venituri si cheltuieli;
2) 5,5% din aceeasi baza ca mai sus, dar nu mai putin decat salariul minim pe economie, daca nu sunt si alte venituri din alte surse;
3) 31,3% din venitul declarat.
In cazul PFA nu este obligatorie plata fd de pensii. Se poate face contract de asigurare la casa de pensii (asa cum orice persoana o poate face ex pers casnice) pt a beneficia de pensie, dar acest contract se face la orice suma incepind cu un minim obligatoriu (nu stiu acum care este acea suma si ce reprezinta vis-a vis de punctul de pensie), dar nu are legatura cu veniturile realizate. Posibil ca pe linga PFA, persoana sa mai aiba si contract de munca.
La venituri PFA se plateste numai impozitul (16%) si contributia de sanatate (5,5%).
Da, venitul declarat la Casa de Pensii nu are legatura cu venitul realizat ci reprezinta o suma pentru care se plateste contributia de 31,3% la fondul de pensii de stat si privat (in functie de varsta) si care se ia in calcul la calcularea pensiei.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.