avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Impozitare PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Impozitare PFA

In situatia in care pfa este angajat la stat si are retineri din salariu la sanatate si pensie trebuie sa mai plateasca ceva la CASS si CAS ca si PFA fara angajati, pt activitati liberalizate? Ce cuantum, perioada, ce declaratie are de facut?
Cel mai recent răspuns: ContSters83715 , utilizator 17:22, 9 Aprilie 2010
Trebuie platit contributia CASS. Indata ce primit decizia de impunere, trebuie sa contactati reprezentata locala CASS, unde se va calcula suma de plata (cca. 5,5% din suma pentru care trebuie sa platiti impozitul de 16%). Suma trebuie platita in 60 de zile de la primirea deciziei de impunere.
Multumesc mult, banuiesc ca e vorba de decizia de impunere a venitului net prezumat pe 2010, conform declaratiei 220,vizata de admin fiscala locala, fiind la inceput, iar 5,5% e tot din venitul net realizat. Am inteles gresit initial ,referitor la cota de 5,5 %, ca ar fi sau in functie de salariul minim pe economiedar, inteleg ca asta s-ar aplica doar cind PFA-ul ar genera singurul venit, iar CASS imi va face calculul si notificarea de plata, deoarece am decizia de impunere da la Fisc, ca mi-a eliberat-o pe loc. In final PFA pe profesii liberale ar avea doar astea 2 impuneri, 16%, respectiv 5,5%/an ?
Dupa nenumaratele schimbari ale schimbarii (cum este obiceiul administratiei) poate fi dificil sa iti dai seama ce ai de plata. Ar trebui, insa, retinute anumite puncte:
Un PFA trebuie sa plateasca:
-16% impozit
-6,5% CASS
-31,3% CAS
-Impozit anticipat care ar ajunge la minim 2800 RON/an, indiferent daca vei acoperi sau nu cheltuielile prin incasari. In cazul in care le acoperi, atunci si impozitul va fi sensibil mai mare (16%+31,3%+6,5% = 53,8% se va calcula la noua cota).
vezi si aici [ link extern ]
Succes!
Articolul in cauza se refera la un proiect de lege. De la proiectul respectiv pana la legea efectiva mai e foarte mult, asa ca nu are rost nici macar a fi mentionat. Aduce confuzie printre cititori.

Revenind la ultima intrebare a domnului valentin.ropota, raspunsul este da,
Un PFA care este si angajat trebuie sa plateasca doar impozitul pe venit si contributia la sanatate.


Am inteles gresit initial ,referitor la cota de 5,5 %, ca ar fi sau in functie de salariul minim pe economiedar, inteleg ca asta s-ar aplica doar cind PFA-ul ar genera singurul venit,

Ati inteles gresit si prima si a doua oara. Pentru PFA, intotdeauna, contributia la sanatate (5.5%) se aplica la veniturile obtinute (asa cum reiese din declaratiile pentru plati anticipate. Cu mentiunea ca aceasta contributie nu poate fi mai mica decat contributia aplicata la salariul minim pe economie. Deci daca un pfa va obtine venituri mai mici pe an decat 12 salarii minime pe economie atunci atunci contributia platita va fi egala 5.5* salariul minim pe economie * 12( pe an)
Miklos MUHI a scris:

Trebuie platit contributia CASS. Indata ce primit decizia de impunere, trebuie sa contactati reprezentata locala CASS, unde se va calcula suma de plata (cca. 5,5% din suma pentru care trebuie sa platiti impozitul de 16%). Suma trebuie platita in 60 de zile de la primirea deciziei de impunere.


Puteti sa va prezentati la CASS si cu declaratia 200 (original si copie), dupa inregistrarea ei la Administratia Financiara.

Alte discuții în legătură

Contributia la sanatate eleonor eleonor am un if unde eu detin 70% din actiuni,sotul 20% iar baiatul 10% as dori sa stiu cum se va face calculul contributiei la sanatate,mentionez ca nu realizam ... (vezi toată discuția)
Cass Serban Aurel Serban Aurel Daca am un contract de munca pe durata nedeterminata si un PFA, de cate ori trebuie sa platesc contributia pentru CASS (vezi toată discuția)
Suspendarea activitatii pfa suspenda si contributiile la casa de asig.soc. de sanatate? lazarescu_irinel lazarescu_irinel Am doar un PFA din 01.10.2009 si este singurul meu venit. In anul 2009 am avut pierdere fiscala de 1250 lei. Am un Necaz cu CASS care este 5,5% din Venitul ... (vezi toată discuția)