avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Suspendarea activitatii PFA suspenda si contributiile ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Suspendarea activitatii PFA suspenda si contributiile la Casa de Asig.Soc. de Sanatate?

Am doar un PFA din 01.10.2009 si este singurul meu venit.
In anul 2009 am avut pierdere fiscala de 1250 lei.

Am un Necaz cu CASS care este 5,5% din Venitul Net comunicat de Administratia Finantelor Publice.

Am sperat si estimat ca in anul 2010 sa fac 3400 lei din Reparatii calculatoare la domiciliul clientilor gasiti intamplator pe strada...

Necazul meu este ca Veniturile Realizate de PFA sunt sub 100 de lei pe luna pentru ca, din cauza crizei, nu am gasit clienti asa de multi cat am sperat !...

Trebuie sa astept sa termine anul 2010 ca sa fac comunicarea Venitului Net pe 2010 catre Administratia Finantelor Publice, ca cei de CASS sa ia in calcul aceste Venituri Realizate de PFA-ul meu, si nu Veniturile estimate?

Veniturile Realizate sunt mult sub cele estimate si mult sub salariul de baza minim brut pe tara, lunar.

In aceste conditii ale CASS-ului nu stiu daca voi gasi vreo solutie ca sa salvez PFA-ul !...

Cred ca va trebui sa-l inchid si sa cer venitul minim garantat de stat ca ajutor !...

Daca fac suspendare de activitate a PFA-ului se suspenda si contributia la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate ?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: lazarescu_irinel , utilizator 18:38, 20 Noiembrie 2010
Da, trebuie sa asteptati sa se termine anul pentru a putea depune declaratia de venit pe 2010.
Sincera sa fiu eu nu am platit niciodata la zi CASS-ul, ci de obicei in luna ianuarie, pt. anul scurs, cand m-am si dus cu declaratia de venit definitiva.
Daca suspendati PFA-ul, duceti actele de suspendare la finante care va recalculeaza si emit o noua declaratie de venit pe care o depuneti la CASS.
Sfatul dumneavoastra nu se poate aplica, pentru ca in cazul de fata si venitul estimat, 3400 pe an si cel efectiv realizat, 1000 pe an( sau cat e) sunt mai mici dacat salariul minim pe economie. Deci oricum ar fi, el trebuie sa plateasca contributia la sanatate de 5.5% aplicat la salariul minim, adica 5.5% * 12 * 600 adica 396 lei pe tot anul ( fara penalitati).

In concluzie, ori mergeti acum ori mai tarziu(cu declaratia de venit definitiva) platiti aceeasi contributie. Insa daca mergeti mai tarziu veti avea si penalitati mai mari.
Ultima modificare: Marți, 16 Noiembrie 2010
grandanat, utilizator
# oanagabriela: CASS-ul se plateste pe baza "Deciziei de impunere pentru plati anticipate cu titlul de impozit pe anul in curs",Formular ANAF 260, iar in timpul anului se regularizeaza pe baza "Deciziei de impunere anuala ..."-Formular ANAF 250,care se primeste acasa prin iulie.
Decizia de impunere F260 stabileste un impozit anticipat,impartit in patru trimestre.
Chiar daca veniturile realizate sunt sub cele anticipate,transele trimestriale trebuiesc platite,altfel se lasa cu penalitati.Prin decizia F250 se face regularizarea si se restituie platile suplimentare.Golania este ca in aceasta situatie imprumutam statul fara dobanda.
Prin urmare este preferabil ca PFA-ul sa se inchida atunci cand doreste titularul,fara sa mai astepte sfarsitul anului fiainciar si calendaristic.
Pentru relatii mai la obiect apelati site-ul PFAforum.
Domnule andronic dumitru cititi mai bine mesajul intiatorului de topic.
In cazul de fata si venitul anticipat si venitul real sunt sub salariul minim pe economie.
Si este singurul venit obtinut! Deci, cum am spus mai sus, va trebui sa plateasca 5.5% * 12 * 600 adica 396 lei pe tot anul ( fara penalitati). Regularizarea nu are nici un sens !!! Fiind singurul venit, nu poate sa plateasca o contributie mai mica decat contributia pentru salariul minim pe economie.

@lazarescu_irinel
Nu asteptati sa se termine anul. Vor creste penalitatile. Indiferent in ce moment veti merge, si indiferent daca veti merge cu decizia pentru plati anticipate sau decizia de impunere anuala. veti plati aceeasi suma ca si contributie. Motivele vi le-am expicat mai sus. Insa daca mergeti mai tarziu se vor acumula penalitati mai mari.

Daca suspendati PFA-ul nu va mai trebui sa platiti contributia la sanatate. Insa nici asigurat nu veti mai fi( in caz ca veti avea nevoie).
Ultima modificare: Vineri, 19 Noiembrie 2010
grandanat, utilizator
Multumesc domnule grandanat pentru raspunsul dumneavoastra ...
Nu-mi pot permite sa fiu asigurat cu forta la sanatate, cu venituri asa de mici !!!!

Asa ca va trebui sa suspend PFA-ul pana cand legea va accepta o contributie mai mica decat contributia pentru salariul minim pe economie !!!!!!!!!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare pfa valentin.ropota valentin.ropota In situatia in care pfa este angajat la stat si are retineri din salariu la sanatate si pensie trebuie sa mai plateasca ceva la CASS si CAS ca si PFA fara ... (vezi toată discuția)
Calcul contributie sanatate si impozit venit @marina @marina care este baza de calcul pentru impozitul pe venit si pentru contributia de sanatate la un PFA in sistem real? multumesc (vezi toată discuția)
Pfa plata cass CONSULTING ABM CONSULTING ABM Daca poate cineva,va mai rog sa ma ajutati cu un raspuns. Cum am mai spus, sunt pensionara la limita de varsta si sunt PFA. Intrebarea mea este; trebuie sa ... (vezi toată discuția)