avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CASS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CASS

Daca am un contract de munca pe durata nedeterminata si un PFA, de cate ori trebuie sa platesc contributia pentru CASS
Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 12:52, 29 Aprilie 2010
Buna ziua !
Stiu ca dilema dumneavoastra este indreptatita. Este nefiresc ca sa platiti de doua ori CASS- ul, dar din pacate, pana acum nimeni nu a vrut sa se gandeasca si la acest aspect. :hammer:.... asa incat volens nolens trebuie sa platiti odata prin angajator, iar doua oara ca persoana fizica .X-(
Cu stima !
Daca sunteti angajat cu contract individual de munca, somer sau pensionar, nu sunteti obligat sa platiti CAS pentru veniturile obtinute pe PFA (sau din profesii liberale sau alte activitati independente).
CASS este obligatoriu si pe PFA chiar daca sunteti angajat - 5.5% din venitul net (sau norma).
O zi buna.
Laura Ciobeica
Legea 95/2006
ART. 257*)
(1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
#M17
e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 2^1 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
Ultima modificare: Joi, 29 Aprilie 2010
Crissa C, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass pentru angajat + pfa bogdanch bogdanch Buna ziua, Sunt angajat cu norma intreaga la o firma si pe langa asta mai prestez servicii pe PFA. Avand in vedere ca in calitate de salariat platesc deja ... (vezi toată discuția)
Cass pensionar - vanzare teren Barzote Barzote Buna ziua, In anul 2010 bunicul meu care era pensionar a vandut un teren . In anul 2014 a primit de la Casa de Sanatate o Decizie de Impunere pentru plata ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate - salariat si pfa dacibeze dacibeze Plata asigurarilor de sanatate in cazul in care esti salariat si ai si un P.F.A. este obligatorie? (vezi toată discuția)