avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS pensionar - vanzare teren
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS pensionar - vanzare teren

Buna ziua,
In anul 2010 bunicul meu care era pensionar a vandut un teren .
In anul 2014 a primit de la Casa de Sanatate o Decizie de Impunere pentru plata CASS-ului ( contributia de asigurari de sanatate ) in urma obtinerii de venituri din activitati independente ( adica veniturile obtinute din vanzarea terenului )
Tinand cont ca bunicul era pensionar la data vanzarii terenului trebuie sa plateasca CASS-ul sau pensionarii sunt scutiti de aceasta ? Cum este legea ?
Multumesc,
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2022
Barzote, utilizator
Cel mai recent răspuns: Barzote , utilizator 14:49, 6 Aprilie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar pt ca a vandut un teren nu se considera activitate independenta. Sigur a desfasurat si alte activitati pt care a avut acea decizie de la CASS.
Pentru vanzarea terenului NU SE DATOREAZA CASS.
Buna ziua,
De la ANAF am primit raspuns cum ca in urma acelei tranzactii de teren reiese CASS-ul de plata in valoare de 5,5 % din valoarea tranzactiei . Casa de Sanatate a instiintat ANAF-ul de neplata CASS-ului
Revin la intrebarea mea : Pensionarii platesc CASS pentru vanzare de teren ?
Multumesc,

Grama Cornel - Consultant fiscal a scris:

Doar pt ca a vandut un teren nu se considera activitate independenta. Sigur a desfasurat si alte activitati pt care a avut acea decizie de la CASS.
Pentru vanzarea terenului NU SE DATOREAZA CASS.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Repet : nu se datoreaza CASS la vanzarea de teren sau imobil din patrimoniul personal .

Legea 95/2006 care se aplica in anul 2010 cand s-a vandut terenul prevedea doar pt urmatoarele venituri plata CASS :

" ART. 257*)
(1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
#M17
e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 2^1 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar. "
Va multumesc pentru raspuns. Acum este foarte clar.
Din moment ce ANAF ne-a trimis instiintare de plata banuiesc ca trebuie sa ne adresam Casei de Sanatate care a emis decizia de impunere a platii CASS-ului . Trebuie sa le dovedim ca bunicul era pensionar la data vanzarii terenului si sa retraga decizia de impunere a platii CASS-ului .
Ganduri bune,
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2022
Barzote, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass Serban Aurel Serban Aurel Daca am un contract de munca pe durata nedeterminata si un PFA, de cate ori trebuie sa platesc contributia pentru CASS (vezi toată discuția)
Ce impozite se platesc pe veniturile realizate din chirie? este cas-ul inclus? ileana_cozanzeana ileana_cozanzeana Buna ziua, Sunt foarte nedumerita referitor la impozitul pe venit si CAS. Datele problemei: Un pensionar inchiriaza un apartament si astfel realizeaza ... (vezi toată discuția)
Contributie asigurari sociale de sanatate p.f. Magda Xenofont Magda Xenofont Am mare nevoie de un sfat in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care au calitatea de salariat concomitent cu ... (vezi toată discuția)