avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie limita de varsta asistent medical
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie limita de varsta asistent medical

un asistent medical se poate pensiona la 65 ani indiferent de sex conf oug144/2008.De la casa de pensii au spus ca se poate pensiona pentru limita de varsta si in conditiile legii 19/2000,de exemplu in sept.2009 pentru o asistenta nascuta in ianuarie1951,adica la 58 ani si 5 luni.Intrebarea mea este daca la varsta de 60 ani cum se pensioneaza:anticipat sau la limita dupa lg.19/2000.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:07, 25 Martie 2009
O.U.G. nr. 144/2008 este o prevedere speciala si, in raport cu dispozitiile Legii nr. 19/2000, se aplica intotdeauna cu intaietate. Dar daca au spus cei de la pensii ca se poate, sa-i admita doamnei cererea incepand cu septembrie 2009, mi se pare inuman sa obligi pe cineva sa lucreze pana la 65 de ani.

Conform art. 22 din O.U.G. nr. 144/2008, orice persoana, indiferent de sex, poate beneficia de pensie anticipata sau de pensie anticipata partiala daca are varsta si stagiul de cotizare prevazute de Legea nr. 19/2000.

Deci, in functie de stagiul de cotizare pe care il are, doamna ar putea beneficia in prezent de una dintre cele doua categorii de pensie. Stagiul complet de cotizare pentru o doamna nascuta in ianuarie 1951 este de 27 ani si 4 luni.

Spuneti-mi vechimea realizata in munca a doamnei, ca sa ma raportez si la varsta de 60 de ani.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
d-na are 32 ani vechime in munca.intrebarea este daca la 60 de ani se poate pensiona la limita de varsta ,avand in vedere lg.19/2000
Potrivit art. 22, alin. (5) din O.U.G. nr. 144/2008, doamna poate beneficia de pensie anticipata partiala de maine, cu conditia sa aiba dosarul intocmit.

Casa de Pensii v-a spus ca ii va admite cererea de pensie pentru limita de varsta in conditiile Legii nr. 19/2000, la 58 ani si 8 luni. Daca cererea va fi admisa la 58 ani si 8 luni, cu atat mai mult va fi admisa la 60 de ani, daca nu se modifica legislatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se poate pensiona un asistent medical care a realizat un stagiu de cotizare de 38 de ani? chilom chilom asistent medical cu varsta de 58,4 si ani de cotizare 37,7 pot depune dosar de pensoinare? (vezi toată discuția)
Asistent medical - cumul venituri din salariu si venituri din pensie elenabulg elenabulg va rog sa-mi spuneti daca pot face cumul de salar cu pensie si care sunt veniturile maxime cand se poate face acest cumul.Sunt asistent medical,am 59 ani, si ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare catalina_vaduva@yahoo.com catalina_vaduva@yahoo.com Buna Ziua, As dori sa stiu la ce data poate iesi la pensie o persoana care a lucrat in urmatoarele conditii: Data angajarii: 13.07.1978, data nasterii ... (vezi toată discuția)