avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie exclusiva daca tatal cedeaza custodia?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie exclusiva daca tatal cedeaza custodia?

Buna ziua,

As dori sa intreb daca este mult mai usor si sigur sa obtin custodia exclusiva a copilului meu (tin foarte mult sa obtin custodia , pentru ca tatal locuieste in alta parte, are alta viata, si uneori ma incurca faptul ca nu am o hotararea judecatoreasca) daca tatal lui, cu care nu am fost niciodata casatorita si nici nu am locuit impreuna niciodata, nu s-a implicat in cresterea copilului sau educatia lui, nu a dormit nici macar o noapte cu copilul, etc. Cum ar trebui sa procedam? El este de acord cu acest lucru.
Multumesc!
Nu precizati un lucru important si anume daca tatal si-a recunoscut copilul sau nu.
Da, este pe certificat. L-a recunoscut cand avea copilul 1 an, la insistentele mele, pentru ca l-a nastere nu a dorit. Gandul meu de atunci a fost spre binele copilului. Acum, insa dupa toate problemele pe care le-am avut (nici macar nu a dorit sa-l tina vreodata in brate) acum imi pare rau ca am insistat!
Conform Pct 20. din Lg 257/2013 pentru modificarea si completarea legii privind protectia si promovarea drepturilor copilului-
Articolul 31, dupa alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alin. (2^1) - (2^5), cu urmatorul cuprins:
"(2^1) In situatia in care ambii parinti exercita autoritatea parinteasca, dar nu locuiesc impreuna, deciziile importante, precum cele referitoare la alegerea felului invataturii sau pregatirii profesionale, tratamente medicale complexe sau interventii chirurgicale, resedinta copilului sau administrarea bunurilor se iau numai cu acordul ambilor parinti.
(2^2) In situatia in care, din orice motiv, un parinte nu-si exprima vointa pentru luarea deciziilor prevazute la alin. (21), acestea se iau de catre parintele cu care copilul locuieste, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(2^3) Ambii parinti, indiferent daca exercita sau nu autoritatea parinteasca, au dreptul de a solicita si de a primi informatii despre copil, din partea unitatilor scolare, unitatilor sanitare sau a oricaror alte institutii ce intra in contact cu copilul.
(2^4) Un parinte nu poate renunta la autoritatea parinteasca, dar se poate intelege cu celalalt parinte cu privire la modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, in conditiile art. 506 din Codul civil.
Vin si eu cu niste completari la ceea ce a spus distina doamna avocat si anume ca nu reprezintă motive temeinice de retrage autoritatea părintească asupra copilului argumente de tipul: faptul că părintele în cauză doreşte acest lucru (a primi ghidare din partea ambilor părinţi este un drept al copilului !); faptul că între părinţi există anumite neînţelegeri cu privire la modul concret de exercitare al autorităţii părinteşti (de exemplu unde să locuiască copilul); faptul că un părinte este stabilit în altă ţară sau în altă localitate; faptul că un părinte este homosexual, consumă alcool, are un handicap fizic minor, etc.
Excepţiile care pot impune soluţii de tip custodie unică ar trebui să reprezinte un procent mic din totalul cazurilor care dezbat măsurile privitoare la copil, probatoriul trebuind să fie unul deosebit de serios pentru a se putea răsturna prezumpţia de autoritate părintească exercitată în comun.
Autoritatea parinteasca se acorda exclusiv in anumite situatii, considerate exceptie. Regula este autoritatea comuna. Puteti cere si vedeti ce decide instanta. Insa, daca tatal nu se implica si nici nu doreste, nicio hotarare nu il va convinge sa fie altfel, decat cea strict personala. Ideea este urmatoare, daca voi cadeti de acord ca iti va da semnatura pentru deciziile importante si acordul ptr a parasi tara cu copilul, atunci nu ai de ce sa iti faci griji. Pensie plateste?

Alte discuții în legătură

Custodia unui copil Elenapusa Elenapusa O femeie si un barbat se cunosc. Dupa o perioada femeia ramane insarcinata si face o fetita. Femeia si barbatul nu sunt casatoriti legal. Fetita este ... (vezi toată discuția)
Acordare custodie de buna credinta ana2015 ana2015 Buna seara. Ce se intampla si cum se procedeaza cand o mama(necasatorita cu celalalt parinte) vrea sa acorde custodia minorului tatalui acestuia? Care sunt ... (vezi toată discuția)
Custodie copil minor ciancu ciancu Buna ziua As dori sa-mi sati un sfat. Am trait 7 ani in concubinaj cu o persoana. Din relatia noastra a rezultat un copil minor. Relaţia noastră nu a fost ... (vezi toată discuția)