Buna ziua,am nevoie de ajutor,sfat in urmatoarea problema:
In 2008 am obtinut un credit de nevoi personale cu ipoteca, ipoteca fiind un apartament cu 3 camere situat stradal la parter.
Acum vreau sa transform una din camere in spatiu comercial si sa fac modificari la apartament pentru a construi o cale de acces din exterior.Cand am ajuns in ultima faza de obtinere a autorizatiei de constructie mi s-a solicitat acordul ban ii pentru modificari.In urma solicitarii catre banca raspunsul lor a fost unul destul da vag pentru mine:"nu se incadreaza in criteriile de eligibilitate".am inaintat o a doua cerere in care solicit mai multe detalii despre criteriile de eligibilitate si primesc alt raspuns ciudat:"Potrivit politicii de creditare a bancii si a reglementarilor interne,obiectul garantiei in cazul creditelor garantate cu ipoteca il reprezinta imobilele cu destinatie-locuinta".
Am citit si rascitit cap-coada Contractul de credit incheiat cu banca respectiva si nu gasesc nicaieri mentiunea de mai sus.
Se poate considera aceasta un abuz din partea bancii si ce solutionari exista pentru obtinerea acordului bancii.in momentul de fata risc sa pierd cca 1000€(banii investiti pana in momentul de fata pentru proiect, autorizatii,etc) si in situatia in care sunt indreptatita sunt dispusa sa chem banca respectiva in instanta.
Banca v-a dat un raspuns clar: Potrivit politicii de creditare a bancii si a reglementarilor interne,obiectul garantiei in cazul creditelor garantate cu ipoteca il reprezinta imobilele cu destinatie-locuinta, iar dvs. vreti sa il transformati in spatiu comercial. Aveti nevoie de acordul lor, iar daca nu vi-l dau nu puteti transforma apt.in spatiu comercial pe perioada cat contractul de credit exista.
Dar daca in singurul act semnat intre mine si banca, si anume Contractul de credit, nu este specificat nimic referitor la garantia-locuinta,eu de unde pot sti de politicile interne ale bancii? Mentionez ca tot in cererea trimisa catre banca am solicitat lege nr/art/cap pe care se bazeaza criteriile lor de eligibilitate si nu mi-a fost adus la cunostinta nimic in aceasta privinta.
Dvs. nu trebuia sa va apucati de modificarea spatiului fara acordul bancii; cand există o ipotecă, dreptul de a dispune de imobil aparţine titularului ipotecii ..... Cand ati luat creditul ati garantat cu acest apt. Daca ati fi avut in proprietate un spatiu comercial cand ati solicitat imprumutul si nu un imobil cu destinatie de locuinta, banca nu v-ar fi acordat imprumutul, probabil asta este politica bancii, s-a facut o analiza, s-a depus un dosar, ati trecut prin niste etape pana ati reusit sa contractati imprumutul ...... Faptul ca nu cunoastem legea nu ne absolva de vina atunci cand o incalcam .....
Vorbind in temei legal eu de unde pot sti de politica interna a bancii din moment ce nu mi s-a adus la cunostinta asa ceva.nu exista absolut nici o solutie,sa inteleg ca cei 1000€ sunt pierduti?daca dau banca in judecata pot avea castig de cauza?m-am interesat inainte de a incepe proiectul daca se poate realiza si mi s-a spus ca fara nici o problema,dar verbal...verba volant scripta manent.PROBABIL ca banca are si o politica interna,de care eu nu stiu, ca dupa achitarea creditului imobilul sa ramana in proprietatea lor.Cum se poate realiza asta din moment ce eu nu am semnat nimic referitor la politica lor interna?