Buna ziua,
Va rog sa-mi precizati daca prevederea art. 34, al. 1, lit. c) din Legea 76/2002 se refera numai la pensionarea la limita de varsta, sau include si pensionarea anticipata partial ? Concret la varsta de 60 ani si peste 35 ani vechime pot beneficia de indemnizatie de somaj?
Multumesc.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
...
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 16.
Prin nu îndeplinesc condiţiile de pensionare conform legii, potrivit art. 34 alin. (1) lit. c) din lege, se înţelege:
a) neîndeplinirea condiţiilor legale de pensionare pentru limitã de vârstã;
b) situaţia în care persoana nu beneficiazã de pensie de invaliditate;
c) nesolicitarea pensionãrii anticipate, dacã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute de lege.
3. - Asadar prevederea legala invocata de dvs. se refera la pensia pentru limita de varsta.
- Nu va poate obliga nimeni sa solicitati pensie anticipata sau anticipata partiala dar daca o faceti nu mai beneficiati de indemnizatie de somaj.
Somera la 58 ani
camilauris
Pot fi somera cu 3 ani inainte de pensia la limita de varsta? Am lucrat 34 ani.
Sau trebuie obligatoriu sa ma pensionez anticipat partial daca indeplinesc ... (vezi toată discuția)
Somaj
Ileana2013
Firma la care lucrez e declarata falimentara , eu indeplinesc conditiile pentru pensionare anticipata partiala ( adica cu penalizare ). In aceste conditii, pot ... (vezi toată discuția)