daca domiciliati cu cu copilul in Romania de mai mult de 3 luni competenta este a instantelor romane
Deciziile în materia răspunderii parinteşti sunt de competenţa instanţelor judecătoreşti din ţara în care copilul are reşedinţa obişnuită la momentul în care instanţa este sesizată, indiferent dacă ulterior sesizării instanţei copilul îşi schimbă locul de rezidenţă.
( Regulamentul (CE) nr. 2201/2003-executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi răspunderea părintească).
(OUG nr. 119/2006 privind unele măsuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderării României la Uniunea Europeană )
( Regulamentul (CE) nr. 44/2001-privind competenţa judiciară, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială)
Potrivit art.20 din Regulamentul (CE) nr. 2201/2003:Măsuri provizorii şi asiguratorii(1) În caz de urgenţă, dispoziţiile prezentului regulament nu împiedică instanţele judecătoreşti dintr-un stat membru să ia măsuri provizorii sau asiguratorii cu privire la persoanele sau bunurile prezente în acest stat, prevăzute de dreptul acestui stat membru, chiar dacă, în temeiul prezentului regulament, o instanţă dintr-un alt stat membru este competentă pentru soluţionarea cauzei pe fond.
.Aceste reglementari se coroboreaza cu art. 8 pct.2 lit.c, art.10 si urm. din Conventia privind competenta, dreptul aplicabil, recunoasterea, executarea si cooperarea in materia raspunderii parintesti si masurile de protectie a copilului (Haga 19 octombrie 1996) si cu art. 3 si 12 din Regulamentul 2201/2003.
multumesc mult pentru raspuns, d-na avocatStoica Ioana. sa inteleg ca ma judec in instantel romane indiferent de cand sunt cu copilul in Romania sau trebuie sa am 3 luni pana introduc actiunea?
va rog , daca ma puteti ajuta cu raspunsul si la celelate intrebari
1Unde introduc actiunea? cat este taxa de timbru?
2 ce fac daca nu imi da acordul pentru transcrierea certificatului?pot sa cer pin instanta si asta?
În acest sens, legislaţia aplicabilă în cauză, respectiv art.8 din Regulamentul CE 2201/2003 prevede că “ Instanţele judecătoreşti dintr-un stat membru sunt competente în materia răspunderii părinteşti privind un copil care are reşedinta obişnuită în acest stat membru la momentul la care instanţa este sesizată.”
Pentru cererile care nu sunt accesorii unei cereri de divort si care au ca obiect stabilirea locuintei copilului, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, dreptul parintelui sau al altor persoane decat parintii de a avea legaturi personale cu copilul, locuinta familiei — 20 lei fiecare cerere;
Conventia nr. 16 a Comisiei internationale Stare Civila referitoare la eliberarea Extraselor multilingve ale actelor de stare civila
Conform documentului publicat recent, extrasele multilingve ale actelor de stare civila eliberate in conditiile Conventiei nr. 16 de catre autoritatile competente ale statelor parti la aceasta conventie, altele decat Romania, sunt recunoscute de catre autoritatile si institutiile publice romane fara traducere, legalizare sau alta formalitate echivalenta si se utilizeaza in aceleasi conditii ca si certificatele de stare civila.
(HG nr. 727/2013 privind aprobarea Normelor metodologice de punere in aplicare a prevederilor Conventiei nr. 16, publicata in Monitorul Oficial, nr. 608, din 30 septembrie, ce va intra in vigoare la 30 de zile de la publicare, adica in 30 octombrie.).
Pentru a putea obtine extrasul, solicitantul trebuie sa completeze o cerere timbrata pe care o va adresa fie SPCLEP, fie primariei de la locul de domiciliu/resedinta.