6 luni de la epuizarea tuturor cailor de atac prevazute in legislatia romana.
Daca curtea de apel a fost ultima instanta, atunci termenul curge de la pronuntare si nu de la ridicarea sentintei; deoarece fiind ultima instanta, aceasta nu mai este obligata la comunicarea sentintei, iar dvs. va puteti duce oricand sa o ridicati, la cerere, daca doriti.
Termenul de 6 luni nu curge neapărat de la pronunțarea hotărârii finale - decizie - ci de la redactarea motivării acesteia.
Mai precis, prin redactare nu se are în vedere data de la care ați ridicat respectiva decizie, ci data efectivă a redactării, de către judecători.
În acest sens, precum am mai spus, conform precedentelor CEDO Papachelas v. Grecia şi Ölmez v. Turcia, calculul începutului curgerii termenului de 6 luni are în vedere momentul de la care, dând dovadă de diligențe, aplicantul poate lua efectiv cunoștință de conținutul deciziei - de recurs în cazul respectv.
Prin diligențe se înțelege că dvs trebuie să vă interesați de redactarea deciziei.
si cum pot afla cand s-a redactat decizia?decizia s-a dat in aprilie 2013
stiu ca ma interesasem in aprilie si mai si i nca nu era redactata dar am scos-o la sfarsitul lunii august
Vă duceți la arhiva instanței, faceți o cerere de urgentare a motivării... Decizia o puteți lua chiar de la instanța de recurs, nu mai este necesar să așteptați ajungerea dosarului la fond, prin procedura de casare.
pe ultima fila de pe decizie la semnaturi apare jos data conceptiei 23.05.2013. si data tehnoredactarii 23.05.2013
Aceasta este data de la care se calculeaza cele 6 luni?