avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Calculare termen CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Calculare termen CEDO

plangerea la CEDO se face in termen de 6 luni da cand s-a dat sentinta sau de cand s-a ridicat decizia de la curte ade apel?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:38, 5 Octombrie 2013
6 luni de la epuizarea tuturor cailor de atac prevazute in legislatia romana.

Daca curtea de apel a fost ultima instanta, atunci termenul curge de la pronuntare si nu de la ridicarea sentintei; deoarece fiind ultima instanta, aceasta nu mai este obligata la comunicarea sentintei, iar dvs. va puteti duce oricand sa o ridicati, la cerere, daca doriti.
Stimat forumist,

Termenul de 6 luni nu curge neapărat de la pronunțarea hotărârii finale - decizie - ci de la redactarea motivării acesteia.

Mai precis, prin redactare nu se are în vedere data de la care ați ridicat respectiva decizie, ci data efectivă a redactării, de către judecători.

În acest sens, precum am mai spus, conform precedentelor CEDO Papachelas v. Grecia şi Ölmez v. Turcia, calculul începutului curgerii termenului de 6 luni are în vedere momentul de la care, dând dovadă de diligențe, aplicantul poate lua efectiv cunoștință de conținutul deciziei - de recurs în cazul respectv.

Prin diligențe se înțelege că dvs trebuie să vă interesați de redactarea deciziei.

Cu stimă.
Multumesc

si cum pot afla cand s-a redactat decizia?decizia s-a dat in aprilie 2013
stiu ca ma interesasem in aprilie si mai si i nca nu era redactata dar am scos-o la sfarsitul lunii august
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Octombrie 2013
ContSters302312, utilizator
Stimat forumist,

Vă duceți la arhiva instanței, faceți o cerere de urgentare a motivării... Decizia o puteți lua chiar de la instanța de recurs, nu mai este necesar să așteptați ajungerea dosarului la fond, prin procedura de casare.

Cu stimă.
pai motivarea am scos o l-a sfarsitul ui august

pe ultima fila de pe decizie la semnaturi apare jos data conceptiei 23.05.2013. si data tehnoredactarii 23.05.2013
Aceasta este data de la care se calculeaza cele 6 luni?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Octombrie 2013
ContSters302312, utilizator

Alte discuții în legătură

Cerere cedo. cum se poate proceda? Manole Dumitru Manole Dumitru Doresc sa ma adresez cu o plangere la CEDO, dar intampin unele situatii independente de vointa mea. Tribunalul X, nu a tehnoredactat Decizia,,,si, termenul ... (vezi toată discuția)
Nelamurire procedura cedo vasile2013 vasile2013 Dupa cum am inteles, de la 1 ianuarie au intrat in vigoare reguli noi cu privire la sesizarea CEDO, modelul de formular de cerere....nedumerirea mea priveste ... (vezi toată discuția)
Cedo - dosar, procedura vdeny vdeny Buna ziua, in noiembrie sotul a fost arestat, insa nici pana acum nu am primit decizia de la ICCJ, desi saptamanal depun cerere de urgentare deoarece s-a ... (vezi toată discuția)