avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Nelamurire procedura CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Nelamurire procedura CEDO

Dupa cum am inteles, de la 1 ianuarie au intrat in vigoare reguli noi cu privire la sesizarea CEDO, modelul de formular de cerere....nedumerirea mea priveste cele 6 luni privitoare la sesizarea CEDO...este neaparata nevoie acum de motivarea hotararii definitive?....daca da, termenul de 6 luni de la ce moment incepe sa curga?....va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 22:01, 16 Iulie 2014
Stimat forumist,

Eu unul sunt de părere că exact acest lucru dorește Curtea Europeană să-l puncteze prin schimbarea de Regulament, însoțită, insistent, aș putea spune, de avertismentul înăspririi condițiilor de depunere a cererilor.

Practic, cererea este necesar să fie depusă completă.

Dacă cererea se va depune însoțită de toate actele necesare, prin acest lucru înțeleg că va fi însoțită de ultima decizie motivată. Prin urmare, depunerea acesteia ca act însoțitor al aplicației ar apărea drept obligatorie.

În ceea ce privește motivarea deciziei de recurs, aceasta nu se comunică de către instanța care a pronunțat-o. Va trebui,deci, să dați dovadă de diligențe și să o obțineți de la arhiva instanței respective, în timp util. Veți argumenta, în cerere, că termenul de 6 luni se va socoti de la data redactării efective a motivării.


Cu stimă.

Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2014
andreigrigoriu, moderator
Multumesc domnule avocat....totusi, uitandu-ma pe siteul CEDO, termenul de 6 luni are ca punct de pornire tot momentul ramanerii definitive a hotararii. Diligentele mele depuse pentru a obtine motivarea hotararii in ce trebuie sa constea?....in cereri depuse pentru eliberarea hotararii, desi mi s-a spus ca nu a fost motivata inca?
Dupa ce hotararea va fi motivata, gasesc in cuprinsul ei momentul in care aceasta a fost redactata?....Multumesc inca o data...
Stimat forumist,

Precum v-am arătat, termenul se poate calcula, argumentat, de la momentul când aplicantul, dând dovadă de diligențe, a putut intra în posesia deciziei motivate.

Va trebui, deci, să vă duceți dvs la arhivă. De obicei, în cuprnsul hotărârii, ultima filă, este menționat momentul redactării. Dacă nu, solicitați o dovadă în acest sens.

Cu stimă.
Buna seara . Cele 6 luni incep de la data raminerii definitive a hotaririi jud. si epuizarea cailor de atac interne. Nu sint avocat dar am trimis si eu o cerere la CEDO .
Stimat forumist @leoniurgit,

Nu acesta era obiectul discuției. Bineînțeles că nimeni nu contestă textul Art.35.1 al Convenției Europene, articol care prevede acest luru.

Problema discutată are în vedere momentul la care se poate introduce o aplicație, avându-se în vedere începutul curgerii termenului de 6 luni, prin raportare la schimbările Regulamentului, mai precis în ceea ce privește obligativitatea depunerii unei cereri complete.

Precum am mai arătat în repetate rânduri, conform precedentelor CEDO Papachelas v. Grecia şi Ölmez v. Turcia, calculul începutului curgerii termenului de 6 luni are în vedere momentul de la care, dând dovadă de diligențe, aplicantul poate lua efectiv cunoștință de conținutul deciziei - de recurs în cazul respectv. Aceste precedente arată, deci, redactarea motivării.

Totodată, o cerere completă implică atașarea tuturor documentelor necesare, iar decizia finală este mai mult decât necesară. Aceasta este și rațiunea pentru care am spus că depunerea acesteia, ca act însoțitor al aplicației, apare drept obligatorie.

Cu stimă.

P.S. Fără supărare, o afirmație de genul ,,nu sunt avocat dar am trimis si eu o cerere,, nu este o argumentație care poate fi primită. Dorim cu toții, pe acest forum, ca argumentațiile să fie juridice și bine-susținute. Este în interesul tuturor.





Alte discuții în legătură

Cerere cedo. cum se poate proceda? Manole Dumitru Manole Dumitru Doresc sa ma adresez cu o plangere la CEDO, dar intampin unele situatii independente de vointa mea. Tribunalul X, nu a tehnoredactat Decizia,,,si, termenul ... (vezi toată discuția)
Calculare termen cedo ContSters302312 ContSters302312 plangerea la CEDO se face in termen de 6 luni da cand s-a dat sentinta sau de cand s-a ridicat decizia de la curte ade apel? (vezi toată discuția)
Cedo - dosar, procedura vdeny vdeny Buna ziua, in noiembrie sotul a fost arestat, insa nici pana acum nu am primit decizia de la ICCJ, desi saptamanal depun cerere de urgentare deoarece s-a ... (vezi toată discuția)