avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare nume de familie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare nume de familie

Nu stiu daca postez in categoria corecta dar nu am gasit una mai potrivita decat aceasta. Am o intrebare, pot sa imi schimb numele de familie pe care la purtat mama mea? Acum mama divorteaza de tata din motive foarte serioase si eu nu mai doresc sa port numele tatalui. I-am specificat mamei ca vreau sa imi schimb numele dar a spus ca nu poate acum la divort sa il schimb deoarece il va afecta foarte mult pe fratele meu mic.
Am varsta de 17 ani, pot sa imi schimb numele la aceasta varsta? Daca da, unde pot sa ma adresez si ce taxe o sa platesc daca vreau sa imi schimb numele de familie.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:16, 6 Octombrie 2013
Puteti incerca cu ajutorul mamei sa va schimbati numele pe cale administrativa. Mamam va depune cererea, dvs semnati alaturi de dansa.

"Schimbarea numelui de familie si a prenumelui pe cale administrativa se face conform Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata prin Legea nr. 323/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Competenta de solutionare a cererilor este a presedintelui consiliului judetean, respectiv a primarului general al municipiului Bucuresti, care se pronunta prin emiterea dispozitiei de admitere sau de respingere a cererii de schimbare a numelui, în termen de 60 de zile de la primirea cererii.

Sunt necesare motive temeinice care sa indreptateaasca solicitantului sa ceara schimbarea numelui sau a prenumelui pe cale administrativa.
sunt considerate ca intemeiate cererile de schimbare a numelui in urmatoarele cazuri:
cand parintii au divortat, iar copiii incredintati spre crestere si educare unuia dintre parinti, care a revenit la numele de familie avut anterior casatoriei, solicita sa poarte numele de familie al acestuia;

Pentru minori, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti . Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui, va hotari autoritatea tutelara.Cand cererea este facuta de unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica.În cazul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani, cererea va fi semnata si de acesta.

La cerere trebuie anexate:
– copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
– un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
– copie de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare, în situatia în care parintii nu se înteleg cu privire la schimbarea numelui copiilor lor minori, precum si atunci când cererea de schimbare a numelui este facuta, pentru minorii si persoanele puse sub interdictie judecatoreasca, de catre tutore;
– orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.
Schimbarea numelui de familie al minorului se poate face odata cu schimbarea numelui de familie al parintilor sau separat, dar tot pentru motive temeinice. "

[ link extern ]

Asteptati a parintii sa divorteze, daca niciun parinte nu e de acord, nu veti reusi. Puteti incerca singur dupa ce impliniti 18 ani.
Pana la 18 ani nu se poate decat cu acordul tatalui. Dupa 18 ani poti face cererea in nume propriu.
Oricum dorinta ta nu e realizabila in acest moment: pana cand mama nu va reveni la numele purtat anterior casatoriei o astfel de cerere nu poate fi luata in considerare.

Sfatul meu este sa o asculti pe mama nu doar pentru ca s-ar supara fratele ci si pentru ca este o procedura complicata iar dupa aceea trebuie sa umbli cu decizia de schimbare a numelui in buzunar ca sa dovedesti ca tu esti posesoarea diplomelor de studii pe care le-ai dobandit pana in acel moment.

Este firesc sa fii suparata insa daca iti schimbi numele nu il elimini pe tata din viata ta plus ca mai mult te pedepsesti pe tine decat pe el. Este posibil ca peste cativa ani cand te vei casatori sa ti-l schimbi din nou si atunci la ce bun atata alergatura si bani cheltuiti pentru o revolta care in timp iti va trece?

Citind raspunsul colegei mi-am dat seama ca am prespus ca sunteti fata :) Reconsiderati remarca cu privire la schimbarea numelui in urma casatoriei desi nu ar fi ceva neobisnuit.
Ultima modificare: Duminică, 6 Octombrie 2013
Ares-3, moderator
Astept sa treaca divortul si dupa o sa incerc sa imi schimb numele. Nu mai vreau sa port actualul nume deoarece eu consider ca nu merit sa port numele unei persoane care nu stie sa se comporte cu un copil, cu un om si in plus este un betiv si un criminal care a incercat sa imi omoare mama.
Ares, daca tatal meu isi pierde dreptul asupra mea si nu va avea voie sa se aproprie de mine mai trebuie sa primesc acordul lui? Si nu, nu sunt fata.
daca ati fi citit in link, ati fi aflat ca : " Acordul nu este necesar in cazul in care celalalt parinte este pus sub interdictie ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din drepturile parintesti."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numele copilului se poate modifica? CantaCristinaAncuta CantaCristinaAncuta La căsătorie am păstrat doar numele sotului, acum la divort eu îmi redobandesc numele dinaintea casatoriei. Iar as dori daca se poate sa ii adaug si numele ... (vezi toată discuția)
Schimbare de nume PaxinoNiculae PaxinoNiculae Buna ziua ..Sunt divortat si port numele de familie al fostei sotii ,acum doresc sa ma recasatoresc si sa purtam ambi soti numele meu avut anterior adica cel ... (vezi toată discuția)
Pot schimba numele de familie al copilului dupa divort ????? lery lery am divortat acum 2 ani si am un copil minor care mi-a fost incredintat pentru crestere si educare,sentinta este definitiva si irevocabila,acum m-am recasatorit ... (vezi toată discuția)