avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj sau 2 salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj sau 2 salarii compensatorii

Buna seara!

Firma la care sunt angajata a ales sa inchida punctul de lucru in care imi desfasor activitatea. Intrebrea mea in cazul de fata este ce sa fac...acestia mi-au dat de ales sa intru in somaj (pentru o perioada de 6 luni) sau sa accept 2 salarii compensatorii. Ideea este ca aceste 2 salarii sunt acordate pe baza unei decizii prin care eu aleg sa imi semnez demisia, decizie de comun acord, iar ei imi vireaza banii in cont sunt denumirea de "bonus". Tin sa mentinez ca am contract pe perioada nedeterminata iar firma nu da faliment ci face restructurari mai raman 3 puncte de lucru in Bucuresti insa sustin ca nu au cum sa ne mute in niciunul dintre celelate. Acesta este al treilea magazin pe care il inchid in mai putin de 3 luni. Este normal, legal cum procedeaza angajatorul? Ce ma sfatuiti sa fac, sa aleg somajul (daca da...cat ar insemna ca voi putea primi?) sau cele 2 salarii?
Va multumesc pentru timpul acordat si pentru ajutor!
1. Din Legea nr.76/2002:
Art. 39

(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordata lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

2. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj ...

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.
Angajatorul va da sa alegeti intre cele doua variante pentru a nu va concedia, pentru ca ii e frica de faptul ca veti contesta decizia de concediere in instanta.

Din punct de vedere al banilor banuiesc ca ajungeti tot acolo cu cele 2 salarii si cele 6 luni de somaj. Ramane sa faceti Dvs. un calcul.

Alti colegi de-ai Dvs. au fost mutati la alte magazine, din cele care au ramas, sau ati fost concediati toti cei de la acest magazin?

Este mentionat magazinul in contractul Dvs de munca sau nu?

Banuiesc ca angajatorul are totusi ceva de ascuns daca nu vrea sa va concedieze si va permite aceasta negociere ca sa zicem asa. Daca va concediaza si o fac nerespectand legea, decizia de concediere poate fi contestata in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

somaj alexi alexi Va rog sa-spuneti cu ce articol trebuie inchisa cartea de munca pentru a beneficia de indemnizatie de somaj si daca se poate renunta la preaviz. As mai dori sa ... (vezi toată discuția)
Somaj Daniel1900 Daniel1900 Buna seara! In ultimile zile tot intampin fel si fel de ciudateni la care va rog daca se poate sa ma ajutati! Am destul de multe cunostinte care traiesc in ... (vezi toată discuția)