avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Cedare drepturi asupra surselor unor aplicatii software
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Cedare drepturi asupra surselor unor aplicatii software

Buna ziua,

As dori opinii despre pretentia unui beneficiar de a devein titular de drept (si exclusiv) asupra surselor unor aplicatii software dezvoltate in beneficiul acestuia (si a unor client ai acestuia). Dupa parerea mea, proprietatea exclusive nu poate sa-mi revina decat mie, in calitate de dezvoltator/furnizor.
Se poate preleva de articole cu ambiguitate (sau care nu respecta fondul legislatiei in domeniu) din contractile de prestari servicii incheiate punctual, pentru a solicita acestea?

Mutmuesc pentru orice sfat si va stau la dispozitie cu detalii.
Cel mai recent răspuns: infosystems4u , utilizator 12:56, 23 Octombrie 2013
Daca aveti drept de autor puteti ceda pe baza de contract si contra ost.
Depinde si cum aveti redactat contractul.
Vorbiti cu avocatul care a redactat contractul.
Aplicatiile au fost realizate in regim de contract de prestare servicii, ele sunt destul de specifice (nu sunt din categoria aplicatiilor de consum, ca de exemplu word sau excel ci sunt particularizate unor cerinte specifice, evident ca pot fi adaptate necesitatilor unor client diferiti, dar asta presupune de la caz la caz un anumit volum de modificari; practice asta a fost si spiritual contractelor, pentru a permite sa facturez separate orice modificare, respective implementare in beneficiul unui alt consumator) iar contractul a fost redactat in comun de ambele parti (eu ca prestator si ei ca beneficiari).
Si revenind la intrebarea mea, de fapt intrebarea exact asta e: pot fi constrans sa cedez aceste drepturi si mai ales sa le cedez in mod exclusiv?
Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2013
infosystems4u, utilizator
Mai precizez ca in contract(e) si acte aditionale se foloseste in capitolul referitor la garantii, sintagma:
"La momentul livrarii si instalarii aplicatiei, Prestatorul se obliga sa ii predea Beneficiarului Codul Sursa al Produsului." fara a se face insa referiri la cesiune in spiritual reglementarilor privind drepturile de autor (ceea ce ma face sa presupun ca aceasta sintagma poate fi lovita de nulitate).(Sau altfel spus, intelegerea mea fata de aceasta sintagma asa cum e folosita in contract este ca si daca se face predarea materiala a acestor surse, beneficiarul se afla sub incidenta obligativitatii pastrarii regimului de confidentialitate si nu este indreptatit la exploatarea in interes propriu a acestor surse; sa zicem ca este o forma nedeclarata a modelului de licentiere "Open Source" cand proprietatea este in continuare a prestatorului).

Ati citit capitolul IX - programele de calculator - din legea 8/1996 privind dreptul de autor?

“Sa predea”, in acest caz, nu prea poate fi (parerea mea) sinonim cu “sa cesioneze”. Oricum, nu se deduce exclusivitatea si nu se face referire la dreptul de autor.
Totusi, pentru certitudine, ar trebui sa mergeti la un avocat cu acel contract - sunt importante “toate randurile” din contract pentru un raspuns corect.

Am citit, dar nu am inteles totul foarte clar, din acest motiv am intrebat si aici.
Oricum am pornit de la premiza ca acea fraza din contract, chiar daca exista si este asumata, in conditiile in care incalca prevederi si/sau proceduri legale, este lovita de nulitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor aplicatie - prestatorul sau beneficiarul? mishhha mishhha Buna ziua! Am cateva intrebari (nedumeriri), si anume: 1.Cine detine drepturile de autor asupra unei aplicatii realizata pentru Iphone, Ipod? (firma care a ... (vezi toată discuția)
Clauza contract, abuziva? feferi97 feferi97 Buna ziua, intrebarea mea este legata de clauza unui contract propus de o agentie. Poate exista o astfel de clauza intr-un contract? Nu este ... (vezi toată discuția)
Incheierea contractelor de prestari servicii intre persoane juridice sub alta forma decat in original consultanta2015 consultanta2015 Buna ziua, Va rog sa ne sprijiniti daca se poate prin oferirea unor raspunsuri/clarificari pentru urmatoarea speta: Dorim sa stim daca se poate incheia ... (vezi toată discuția)