avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partajul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partajul

Buna, sotul meu a achizitionat un apartament prin programul prima casa inainte ca sa fim casatoriti, dar avem de achitat la el inca vreo 28 de ani.
Intrebarea mea este: Aceast apartament achizitionat in afara casatoriei se pune la socoteala in caz de un partaj?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Hellenas , utilizator 18:59, 9 Octombrie 2013
Se va pune la socoteala dreptul de creanta.
Am vazut situatii in care s-a ajuns si la drept de proprietate a persoanei care nu figura in acte.

Important este ca veti obtine despagubiri in caz de partaj dar dupa o judecata destul de complicata.
Inainte de a se ajunge la partaj se poate face ceva acte in care sa nu mai fie probleme cu partajul, adica sa se impatra in mod egal, fara instanta sau sa ramana celui ce ramane in viata? Mentionez ca sora lui a fost pusa ca si coimprumutant, in cazul decesului lui poate in situatia de fata sa ramana cu apartamentul sora lui?

Va multumesc pentru raspuns si promptitudine!
Bunul imobil este dobandit inaintea casatoriei.
Acesta nu va fi cuprins in masa partajabila, fiind bun propriu al sotului dumneavoastra.

Dumneavoastra, insa, aveti un drept de creanta, cu privire la sumele de bani investite la plata ratelor bancare, cu mentiunea ca prescriptia intre soti nu curge , ci este suspendata ( dreptul de creanta este supus termenului de prescriptie de trei ani, insa acest termen este suspendat ).


Prin conventie notariala, prin care se aduce o modificare a regimului matrimonial de bunuri ( regimul comunitatii legale fiind caracterizat de prezumtia de comunitate, bunurile fiind proprietate comuna devalmasa ,de regula, nefiind individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate), bunul poate fi cuprins in masa partajabila.( pentru a fi aplicabila comunitatea conventionala trebuie sa existe acordul sotilor, in acest sens).


Si datoria poate fi cuprinsa in masa partajabila, conform conventiei incheiate.


Succes.

Ultima modificare: Marți, 8 Octombrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Conteaza cine este trecut in actul de proprietate, cine achita ratele.
Daca sora este trecuta doar in contractul de imprumut, asta nu inseamna ca va dobandi vreun drept de proprietate sau de creanta.
Discutati despre schimbarea regimului matrimonial justificat de anii multi ramasi de plata si includerea bunului in masa bunurilor comune ale sotilor.
Buna,

In actele de propietate este trecut sotul, la plata ratelor e contul lui dar si eu am depus banii in cont sunt si imputernicita acum (are ceva valoare in cazul unui partaj imputernicirea?).
Eu as dori sa fiu si eu trecuta in actul de propietate ca in cazul unei probleme de rezolvat cu privire la apartament sa le rezolv si eu nu numai el, sau nu numai cu procura, ce act se poate face la notar prin comun acord?
Sora lui nu este trecut ca sa platasca sau sa fie imputernicita pentru ceva este doar coimprumutant fiindca asa se cerea ca lui nu i-a fost luat venitul 100% din afara tarii, ea doar a depus de cateva ori in cont bani cand inca nu eram casatoriti , dar banii eurau trimisi de el din afara, si eu am depus in cont si inaintea casatoriei.
Mentionez ca apartamentul impreuna l-am achizitionat, adica la cumpararea lui am fost si eu, dar nu am putut sa fiu trecuta ca propietari comuni datorita ca nu eram casatoriti, doar prieteni.


Va multumesc pentru raspuns!
Ultima modificare: Marți, 8 Octombrie 2013
Hellenas, utilizator

Alte discuții în legătură

Regimul comunitatii conventionale irinaa88 irinaa88 Iubitul meu a cumparat luna trecuta un apartament cu creditul prima casa(creditul facut doar pe numele lui).eu sunt trecuta ca si coplatitor.. Peste putin timp ... (vezi toată discuția)
Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament ... Victor 70 Victor 70 Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament cumpărat de sotie în timpul căsătoriei, in favoarea soției? (vezi toată discuția)
E posibila trecerea pe numele doar unuia dintre soti a unui imobil? mimirom81 mimirom81 suntem o copie casatorita, dar fiecare dintre soti a pastrat numele avut inainte de casatorie.tin sa precizez ca toate bunurile sunt in comun. intrebarea mea ... (vezi toată discuția)