avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... E posibila trecerea pe numele doar unuia dintre soti a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

E posibila trecerea pe numele doar unuia dintre soti a unui imobil?

suntem o copie casatorita, dar fiecare dintre soti a pastrat numele avut inainte de casatorie.tin sa precizez ca toate bunurile sunt in comun. intrebarea mea este daca este posibil sa cumparam un imobil fara sa-l trecem pe numele amandorura? problema noastra este faptul ca locuim momentan in Italia si a trebuit sa delegam o persoana in locul nostru.
da se poate.

fie va schimbati regimul matrimonial din cel actual al comunitatii legale de bunuri in regim matrimonial al separatiei de patrimonii. si fiecare sot poate cumpara in nume propriu.
asta se poate face si printr-o procura .

fie banii provin din afara casatoriei ( o donatie facuta de catre o ruda numai unuia din soti, sau provin dintr-o mostenire, sau sunt detinuti dinaintea casatoriei de catre un singur sot) e posibil de asemenea cu o procura , daca nu sunte-ti in tara la semnarea actului, dar celalalt sot trebuie sa dea o declaratie prin care recunoaste ca banii reprezentind pretul sunt din afara casatoriei altfel cartea funciara nu intabuleaza proprietatea pe numele unui singur sot.

fie se cumpara in comun, apoi sotii fac un partaj prin care partajeaza bunul respectiv in sensul ca el devine proprietatea unui singur sot.( si situatia asta merge sa aveti un mandatar pentru semnarea actelor)


in orice situatie procura trebuie sa fie act autentic si sfatul meu este sa o faceti la consulat.
multumesc ptr raspunsul rapid.
incerc sa fiu mai explicita. noi nu vrem sa avem bunurile separat. cu cativa ani in urma am cumparat un apartament care a fost trecut doar pe numele sotului, eu avand drepturi egale chiar daca nu e trecut si pe numele meu( sunt mentionata ca sotie undeva in contract) avand bunurile in comun. in calitate de sotie am imputernicit pe tatal meu sa cumpere un imobil, precizez ca procura este facuta in Romania si valabila. doar ca mergand la notar i s-a spus ca potrivit noului cod civil din 2011 fara acordul celuilalt sot nu se mai poate cumpara doar pe numele unuia dintre soti. in practic ni s-a spus ca sotul trebuia sa imputerniceasca aceeasi persoana pt a putea cumpara si neavand procura trebuie sa mergem la consulatul Romaniei in Italia.

varianta celui de al doilea notar, se poate....cum va spuneam ca am facut precedent cu achizitioanarea apartamentului. intrebarea mea e pe cine sa cred?

am incercat sa citesc acest nou cod civil, dar nu am gasit scris asa ceva.
inteleg daca trebuie sa vand ca nu se poate fara acordul sotului, dar trebuie sa cumpar!
Fiind casatoriti in regimul matrimonial al comunitatii de bunuri, tot ce cumpara un sot devine si bunul celuilalt sot. Fara a fi necesar acordul expres al acestuia, pur si simplu se mentioneaza in contract ca sunteti casatorita si CNP-ul sotului.
Bunurile proprii dobandite inainte de casatorie raman bunuri proprii si dupa casatorie, iar acest aspect nu a suferit modificari prin punerea in aplicare a Codului civil in vigoare.

Insa conform Codului civil aplicabil, sotii au dreptul de a alege regimul matrimonial pe care il doresc. Astfel, acestia au posibilitatea sa opteze pentru comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala.

Bunurile dobandite pana in momentul casatoriei sunt bunuri proprii, iar prin alegerea regimului separatiei de bunuri, fiecare sot este proprietar exclusiv in privinta bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa casatorie.

In acest regim, niciunul din soti nu poate fi tinut de obligatiile asumate de celalalt sot, cu exceptia celor pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor

Prin conventie matrimoniala, partile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim in functie de masa de bunuri achizitionate de fiecare sot in timpul casatoriei. Creanta de participare se calculeaza potrivit conventiei sau, in lipsa acesteia, reprezinta jumatate din diferenta valorica dintre cele doua mase de achizitii nete.

Art. 362. Bunurile proprietate comuna pe cote-parti. (1) Bunurile dobandite impreuna de soti apartin acestora in proprietate comuna pe cote-parti, in conditiile legii.
(2) Dovada coproprietatii se face in conditiile art. 361, care se aplica in mod corespunzator.




Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regimul matrimonial 080668 080668 va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Daca exista un contarct prenuptial incheiat sub semnatura privata ,la un moment dat in timpul casniciei ,regimul ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala marya_mara59 marya_mara59 urmeaza sa ma casatoresc, eu am un aparatment proprietate personala,este renovat, mobilat si am un salariu mai mare decat al viitoarei sotii. Doresc sa fac o ... (vezi toată discuția)
Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)