avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme incalzire
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme incalzire

Buna ziua,
As dori sa stiu daca atunci cand se da drumul la incalzire in bloc, administratorul, sau cine se ocupa de asa ceva, trebuie sa anunte acest lucru in vreun fel.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mastera , utilizator 16:56, 14 Octombrie 2013
Furnizorul de servicii are obligatia sa avertizeze consumatorii ca urmeaza sa demareze probele pe retea sau sa introduca agent termic
Legalura intre furnizorul de servicii si asociatiile de proprietari este realizata printr-un contract juridic iar modalitatea de informare este cea convenita intre parti
La nivelul asociatiei de proprietari reprezentantul acesteia detine obligatia sa avertizeze proprietarii ndespre avarii,verificari,demarare asigurarea agent termic,astfel incat proprietarii sa finalizeze eventualele reparatii la instalatia individuala si concomitent sa verifice daca nu apar probleme pe instalatia proprie
Bun... Am urmatoarele intrebari.
1. In cazul in care acest lucru nu a fost anuntat la nivel de asociatie, pot fi tras la raspundere pentru pierderile de agent termic pe care asociatia le-a avut si pentru pagubele provocate vecinilor?
2. Pe mine cine ma despagubeste pentru pagubele create in urma scurgerilor de agent termic in casa?

Va multumesc.
1-Pentru analiza si eventual raspuns la obiect este necesar ca de la bun inceput sa se comunice aspecte relevante si sa se intrebe la obiect
Initial dvs ati intrebat daca presedintele,administartorul trebuie sa anunte acest lucru in vreun fel.,si abia ulterior reveniti cu precizarea ca ati suferit prejudicii in urma inundatiilor de la vecini sau si datorita existentei de lucrari pe instalatia de agent termic
In astfel de situatii responsabilitatea este comuna,deoarece nu toti proprietarii anunta interventiile din proprietatea proprie,astfel incat nici presedintii de asociatie nu au de unde sa cunopasca daca exista santiere in proprietatile private din imobilul de locuit in comun
Proprietarul are obligatia sa finalizeze lucrarile de la nivelul instalatiei de agent termic in timp util astfel incat sa nu fie surprins de eventualele revizi,verificari ale furnizorului de utilitati
Referitor la interesul presedintelui de asociatie de a informa in timp util proprietarii a supra demararii furnizarii agentului termic,sau eventuale probe,asta deja tine strict de interesul presedintelui daca acesta a fost la randul sau informat de catre furnizorul de utilitati
Referitor la consecinte,da proprietarul este direct raspunzator pentru prejudiciile cauzate partii comune sau individuale,
daca acesta apreciaza ca in fapt nu se face vinovat,are libertatea sa deschida actiune impotriva tertilor pe care ii considera responsabili de producerea evenimentului Este procedura complexa,de durata si care de regula nu asigura solutie favorabial proprietarului Dvs ati informat oficial presedintele de asociatie ca in proprietatea individuala operati interventii asupra instalatiei agent termic?
Privitor la conseintele "create in urma scurgerilor de agent termic in casa ",din nou,este necesar sa faceti precizari concrete asupra instalatiei responsabile,deoarece,culpa este distincta in cazul deficientei la instalatia verticala+teul de legatura la instalatia privata si alta este respoinsabilitatea in cazul in care deficienta survine de la nivelul teului in teava verticala....




Ceea ce spuneti se cam bate cap in cap.
In primul rand spuneti ca administratorul sau presedintele trebuie sa anunte.
Iar apoi revenit si spuneti ca oarecum nu este obligat.
Pai uitati cateva exemple. Atunci cand sunt lucrari la gaze se pune afis si se anunta ca aceste vor fi inchise sau se efectueaza lucrai. Acelasi lucru si cu curentul electric.
Problema a fost o scurgere de agent termic de dupa teul din coloana verticala.
Si da. Administratorul stia ca exista lucrari in bloc. Deci nu doar la mine.
In plus, atunci cand am vorbit eu sa fac aceste lucrari, asta fiind prin luna iulie, mi-a spus ca oricum inainte sa dea drumul la caldura va anunta locatarii.

In plus. Eu nu aveam cum sa stiu si sa probez daca lucrarea nu are probleme. Deci avand in vedere ca administratorul stia ca exista lucrari in bloc, cred ca ar fi fost corect ca acesta sa anunte ca in data de se va da drumul la caldura pentru teste sau pentru ce vrea sa faca.

Haideti sa fie mai clar.
In luna iulie mi-am inlocuit caloriferele plus tevaraia care era ruginita. Lucrarea a fost terminata in 3 zile. Fiind luna iulie nu ai cum sa verifici daca exista pori la imbinari.
Pentru asta consider ca este normal ca administratorul sa anunte cand se da drumul la caldura pentru ca lumea sa fie acasa si sa nu se intample probleme.
Cum ar fi daca cineva, pleaca peste weekend de acasa, de vineri dimineata si se intoarce duminica seara si se trezeste cu casa plina de apa?
Aici tot vina proprietarului este?
Ultima modificare: Marți, 8 Octombrie 2013
mastera, utilizator
Deobicei furnizorul anunta cu afise lipite pe usile scarilor de bloc cand incep probele la instalatia de incalzire. La dv. nu a fost asa?

Prin acest anunt afla toata lumea, inclusiv administratorul, cand se petrece evenimentul. Altfel nu are de unde sa stie. Furnizorul nu anunta in mod special administratorii de bloc.

La noi furnizorul a anuntat ca incepand cu 23 sept. aceasta actiune, dar ea, in mod efectiv s-a intamplat pe data de 1 oct. Ce-ar fi trebuit sa fac eu, ca administrator, mai mult decat de a reitera anuntul facut de RADET?

Chiar daca dv. ati fi fost acasa, stiind ziua si ora, tot n-ati fi putut impiedica necazul decat intr-o masura prea mica. Pana anuntati, pana se ducea administratorul in subsol sa faca manevrele de golire a instalatiei.... si alte cele, agentul termic se revarsa pe unde putea el.
Nu acuzati administratorul, ci mai degraba pe instalatorul care v-a facut lucrarea. Multa lume isi schimba caloriferele, dar pe putini i-am auzit sa fi avut o asemenea problema cum o descrieti dv. Casa plina de apa nu putea fi provocat de un por la imbinare, ci de o imbinare facuta superficial. Am schimbat si eu personal caloriferele si in afara de o mica pata sub robinet, n-am avut alt necaz.

Dincolo de aspectul concret al faptelor, va spun ca administratorul poate sa va anunte despre un lucru pe care il stie, il afla, nu despre unul pe care il banuieste in aceeasi masura ca si dv. - o data si ora incerta.

Alte discuții în legătură

Plata reparatilor in urma inundatilor hadrian01 hadrian01 Buna ziua.In urma cu cateva zile sa dat drumul la agentul termic fara a se anunta de catre asociatie in nici un fel.Am facut inundatie si am inundat si alte ... (vezi toată discuția)
Debransare toamna-iarna vsu vsu Buna ziua! La noi in bloc a aparut o situatie interesanta. 3 vecini s-au gindit ca vor sa monteze centrala termica si sa se debranseze de la RADET. Au ... (vezi toată discuția)
Debransare radet bucuresti macmac macmac Suntem asociatie de scara. Avem contorizare pe scara la apa calda si caldura. Prin aceasta RADET spune ca obligatiile sale privind inlocuiri sau reparatii ... (vezi toată discuția)