avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort cu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort cu minor

daca vrem sa divortam de comun acord tinand cont k avem un copil minor si am facut deja un contract de mediere ,cum se va desfasura divortul la tribunal si de ce acte mai avem nevoie.dar costuri suplimentare mai sunt?
Exista posibiliatatea sa mergeti si la un notar.

§3. Divorţul prin acordul soţilor pe cale administrativă sau prin procedură notarială

#CIN
NOTÃ:
Conform art. 41 din Legea nr. 71/2011 (#M1), dispoziţiile Codului civil privind divorţul prin acordul soţilor pe cale administrativă sau prin procedură notarială sunt aplicabile şi căsătoriilor în fiinţă la data intrării în vigoare a Codului civil.

#B
ART. 375
Condiţii
(1) Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ, potrivit legii.
(2) Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor. Dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soţilor privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stabilirea locuinţei copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).
(3) Dispoziţiile art. 374 alin. (2) sunt aplicabile în mod corespunzător.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 38^1 alin. 1 din Codul familiei
- alin. (3): art. 38^1 alin. 2 din Codul familiei

In instanta mai platiti taxa de timbru de 200 de lei, la notar va costa cca 1000.
Pe acel acord , daca instanta il considera in interesul copiilor, va da o hotarare de expedient.
Pe de alta parte, in instanta va duce inca un an, la notar doar vreo luna.
Plusuri si minusuri, ambele sunt variante.
La asta m-am gandit si eu, dar daca se raporteaza doar la costuri, instanta este alegerea buna intr-adevar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț la notar teodosie113 teodosie113 As dori sa stiu si eu cat costa un divorț la notar si ce condiții trebuiesc îndeplinite. (vezi toată discuția)
Divort prin acordul partilor- procedura rozaliaersek rozaliaersek Buna ziua,vreau sa divortez dar am 2 copii minori,de 13 respectiv 11 ani.Daca sotul ar fi de acord sa divortam si ar semna actele pentru divort ce se depun la ... (vezi toată discuția)
Divort la notar loredana69 loredana69 doresc sa divortez de sotul meu,pot face asta la notar?cat costa acest lucru?ce trebuie sa fac?multumesc! (vezi toată discuția)